اخبار و مقالات جدید مجله اینفوفیش شماره JULY-AUGUST/2024/4 – بخش اول: آبزی پروری و صید و صیادی
اخبار آبزیپروری
اندونزی-پروبیوتیکها برای بخش آبزی پروری
شرکت Jala یک استارت آپ صنعت میگوست که یک مشارکت استراتژیک با Luminis Water Technologies ایجاد کرده است که این شرکت پروبیوتیکها و توالی یابیهای دقیق ژنتیکی را در پلتفرم آبزیپروری Jala ادغام میکند.
این همکاری به Jala اجازه میدهد تا تخصص شرکت Luminis Water Technologies را در هوش میکروبیومی و راهحلهای مولکولی برای پرورش دهندگان میگو به منظور تقویت تولید، حذف رخدادهای بیماری و ارتقای نظارت بر محیطزیست به کار گیرد.
مدیر عامل شرکت jala گفت: “ما از پیوستن شرکت Luminis Water Technologies در ماموریت خود برای تقویت صنعت پرورش میگو بسیار خرسندیم. این مشارکت نشان دهنده نقطه عطف مهمی در مسیر ما برای ارائه راه حلهای نوآورانه برای پرورش دهندگان میگو است که بازدهی پایدار را به همراه دارد و امنیت غذایی را تضمین میکند. با ادغام ابزارهای پیشرفته Luminis Water Technologies در پلت فرم پرورش دهندگانمان، ما مشتاق هستیم تا بهرهوری را افزایش داده و صدمات وارده به محیط زیست را بکاهیم. Liris Maduningtyas، مدیر عاملJala، اظهار داشت: این اقدام تأثیر و عملکرد کلی مزارع میگو در سراسر اندونزی را افزایش خواهند داد.
برزیل- سویه جدید تیلاپیا با رشد سریع
گروه GenoMar Genetics گونه جدیدی از ماهی تیلاپیا به نام GenoMar 1000 را به بازار برزیل معرفی کرده است. این ماهی در برابر پاتوژنهای خاص مقاومت دارد و علاوه بر سازگاری و تحمل تنش، رشد سریعی داشته و فیلهی آن عملکردی رقابتی در بازار دارد. در آزمایشهای قبل از معرفی این گونه که در شرایط آبزیپروری تجاری در آبهای برزیل انجام شد، ماهی GenoMar 1000 از حدود 20 به 1000 گرم را طی 114 روز در قفس و 121 روز در استخر سپری کرد و رشد خوبی را نشان داد.. این ماهی با یک ماهی بومی برزیلی با ژنتیک عملکرد بالا مقایسه شد و 30 درصد رشد سریعتری نسبت به سایر سویه ها نشان داد.
این ماهی که از نظر ژنتیکی به گزینی شده است بیش از 30 سال است که به طور مداوم توسعه یافته و تاکنون فقط در آسیا وجود داشته است. این نقطه عطف به دنبال سالها برنامهریزی و سرمایهگذاریهای اساسی از جمله ایجاد یک مرکز پرورشی پیشرفته و زیست ایمن در Tocantins برزیل حاصل شده و این سویه به کشور وارد شده است. برزیل چهارمین تولیدکننده بزرگ ماهی تیلاپیا در جهان است و این صنعت به دلیل دارابودن منابع طبیعی مطلوب و مصرف داخلی قوی، آمادگی رشد بالایی را دارد. اطلاعات بیشتر در مورد ابتکارات بیشتر GenoMar در مورد سویه جدید تیلاپیا را میتوانید در صفحات 42 تا 44 شماره JULY-AUGUST/2024/4 مجله INFOFISH مطالعه فرمایید.
اخبار صیادی
جهان- در کنفرانس سازمان ملل، کشورها خواستار تصویب معاهده دریاهای آزاد شدند
چندین کشور جزیرهای کوچک در حال توسعه ( Several Small Developing States :SIDS) ، فراخوانی برای تصویب و اجرای پیمان دریای آزاد صادر کردهاند که اقداماتی را برای مقابله با از دست دادن تنوع زیستی مرتبط با تغییرات اقلیمی در اولویت قرار میدهد. این فراخوان در طول یک رویداد سطح بالا تحت عنوان “رهبری SIDS [1]در رقابت برای تصویب اقدام برای حفاظت از تنوع زیستی دریایی در مناطق فراتر از صلاحیت ملی”، که در چهارمین کنفرانس بین المللی سازمان ملل متحد در مورد کشورهای جزیرهای کوچک در حال توسعه برگزار شد، اعلام گردید.
[1] SIDS یا کشورهای جزیرهای کوچک در حال توسعه
دریاهای آزاد – نواحی اقیانوسهای جهان که خارج از حوزههای قضایی ملی قرار دارند، منطقه وسیعی از کره زمین را پوشش میدهد و بخش قابل توجهی از تنوع زیستی دریایی جهانی را در بر میگیرد. با وجود این، کمتر از دو درصد از دریاهای آزاد جهان تحت قوانین فعلی کاملاً محافظت میشود. این اکوسیستم ها طیف وسیعی از عملکردها و خدمات را ارائه میدهند و فروپاشی آنها ممکن است تأثیرات گسترده و مخربی بر بخشهای صید و آبزیپروری داشته باشد.
در حال حاضر پنج کشور این معاهده را تصویب کردهاند که سه تای آنها عضو SIDS هستند. هنگامی که 60 کشور این معاهده را تصویب کردند، اولین قانون بین المللی خواهد بود که حفاظت و مدیریت تنوع زیستی را فراتر از صلاحیت ملی الزامی می کند.
اجرای این معاهده گام مهمی در جهت دستیابی به هدف چارچوب جهانی تنوع زیستی Kunming-Montreal برای حفاظت از 30 درصد اقیانوس های جهانی تا سال 2030 خواهد بود. این به این دلیل است که اولین چارچوب حقوقی بینالمللی در جهان را برای ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی (MPA) در دریای آزاد فراهم میکند و نیاز به ارزیابی جامع اثرات مضر بالقوه زیستمحیطی در این منطقه وسیع اقیانوسی دارد. یکی از ویژگیهای کلیدی پیمان دریای آزاد، گنجاندن مردم بومی و جوامع محلی (IPLC) و دانش سنتی آنها در فرآیند تصمیمگیری و سیاستگذاری است.
جمهوری جزایر مارشال- تصویب موافقتنامه اقدامات بندری برای مبارزه با صیادی غیرقانونی
در ماه آوریل، جمهوری جزایر مارشال Republic of the Marshall Islands (RMI) موافقتنامه فائو در مورد اقدامات ایالتی بندر (PSMA) را برای جلوگیری و از بین بردن صیادی غیرقانونی، گزارش نشده و غیرقانونی (IUU) را تصویب کرد.
هدف این موافقتنامه، جلوگیری از استفاده بندرگاه برای کشتیهایی که در صید IUU فعالیت میکنند میباشد.
Majuro مهمترین بندر حمل و نقل ماهی تون در جهان است. به این ترتیب، سازمان منابع دریایی جزایر مارشال (MIMRA)، با حمایت وزارت امور خارجه و تجارت نیوزلند (NZ MFAT)، از سال 2018 به طور فعال بهترین شیوههای اقدامات بندری (PSM) را اجرا کرده است. در نتیجه مستقیم در سال 2023 سازمان بین المللی شبکه MCS به MIMRA “جایزه دستاورد شایسته توقف صیادی IUU” را اهدا کرد.
جمهوری جزایر مارشال همچنین قصد دارد از طریق پروژهIUU-Free Pacific ، خود با صیادی IUU مبارزه کند، که هدف آن از بین بردن صیادی غیرقانونی از اقیانوس آرام تا سال 2023 است. در همین حال، اجرای عملی پروژه PSMA (بهترین شیوههای اقدامات بندرگاهی)، تلاشهای جمهوری جزایر مارشال برای حفاظت از صیادی و تضمین پایداری اقتصادی و زیستمحیطی منابع دریایی را تقویت میکند.
تانزانیا- فناوری مسیر ماهی برای مدیریت اختاپوس
محدودیت در دادهها و ظرفیتهای صید میتواند چالشهای عمدهای را برای مدیریت موثر صیادی ایجاد کند. دولت، همراه با سازمان حفاظت از محیط زیست، رویکرد Fish Path [2]را معرفی کرده است، فناوری که اظهار میدارد به مدیریت پایدار و اقدامات صید در مورد اختاپوس کمک میکند. این چارچوب در طی یک کارگروه مشارکت “علم برای محیط زیست و مردم” (SNAPP) (2014-2016) با تکیه بر تخصص کارشناسان جهانی از هشت کشور و بیش از 10 سازمان، توسعه یافته است.
[2] Fish Path رویکردی برای تنظیم صیادی در مسیر پایداری است. عنصر اصلی آن فرآیند تعامل با ذینفعان بوده که توسط ابزار آنلاین پشتیبانی، تصمیمگیری Fish Path هدایت می شود.
به طور خلاصه،Fish Path یک ابزار آنلاین تخصصی است که برای امکان مدیریت مؤثر صیادی بر اساس داده هایی مانند میزان صید، اندازه و ساختار سنی جمعیت و موارد دیگر طراحی شده است، بنابراین تصمیم گیرندگان را با تخصص فنی مورد نیاز، توانمند میسازد و آنها میتوانند استراتژیهای مناسبی را برای صیادی خود طراحی کنند. این ابزار ارزیابی ، اقدامات مدیریتی را سادهتر میکند تا شکافهای موجود در ارزیابی و برداشت ذخایر اختاپوس را برطرف کند و تلاشهای حفاظتی را افزایش دهد و در عین حال از صادرات حیاتی و بازارهای محلی حمایت کند. بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، صید اختاپوس تانزانیا از 482 تن در سال 1990 به بیش از 3400 تن در سال 2023 افزایش یافته است و چالشهای اصلی آن از شیوههای صیادی غیرقانونی تا تلفات پس از صید است.