ارزیابی بازده سرمایهگذاری (ROI ) از طریق افزودن مقادیر بیشتر اسیدهای چرب امگا-۳ به خوراک ماهی سالمون

30 April 2025
[1] عبارتROI مخفف Return on Investment به معنی «بازده سرمایهگذاری» است. این شاخص نشان میدهد که نسبت سود حاصل از یک سرمایهگذاری به میزان سرمایهگذاری اولیه چقدر بوده است و بهعنوان یکی از معیارهای کلیدی در تصمیمگیریهای اقتصادی و تجاری استفاده میشود.
مطالعهای نشان میدهد که سطوح بالاتر اسیدهای چرب امگا-۳ در جیره غذایی ماهی سالمون باعث افزایش نرخ بقا، بهبود کارایی رشد و ارتقاء کیفیت محصول میشود.
تحلیلی در مقیاس بزرگ از مزارع پرورش ماهی سالمون در نروژ نشان داده است که سطوح بالاتر اسیدهای چرب امگا-۳ از نوع EPA و DHA در جیره غذایی، بهطور قابلتوجهی باعث افزایش نرخ بقاء ماهیها، بهبود عملکرد تغذیهای و ارتقاء کیفیت محصول نهایی میشود. این نتایج شواهد محکمی ارائه میدهد که تغذیه بهتر میتواند بازده قابل اندازهگیری و سودآوری مشخصی را در سراسر زنجیره تأمین به همراه داشته باشد.
این مطالعه با تحلیل دادههای ۱۰ ساله از ۱۶۶ مزرعه پرورش سالمون در نروژ شامل ۴۳۰ میلیون قطعه ماهی در ۹ منطقه تولید انجام شد. نتایج نشان داد ماهیهایی که با جیرههای غنی از اسیدهای چرب EPA و DHA تغذیه شدهاند، ۸ درصد کاهش در نرخ تلفات و ۱۳ درصد بهبود در کارایی تبدیل خوراک داشتند. کیفیت گوشت نیز بهبود یافت و پیشبینیپذیری نتایج تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد؛ عاملی که به تولیدکنندگان امکان کنترل بیشتر و عملکرد تجاری قابلاعتمادتری را میدهد.
«پرورش سالمون با جیرههایی غنی از EPA و DHA همه مزایا را در بر دارد: بقاء بهتر، کارایی بالاتر در مصرف خوراک، کیفیت بیشتر و کاهش کلی ضایعات»، یان لو گال، مدیر توسعه بازار جهانی شرکت Veramaris چنین گفت. «این امر نهتنها سلامت آبزیان را تضمین میکند، بلکه پایداری آبزیپروری را بهعنوان یک منبع قابلاعتماد غذایی بهبود میبخشد.» یک مطالعه جدید نیز نشان داده است که سطوح بالاتر اسیدهای چرب امگا-۳ EPA و DHA در جیره غذایی بهطور چشمگیری بقاء، عملکرد تغذیهای و کیفیت نهایی ماهی را بهبود میدهد و ثابت میکند که تغذیه بهتر بازده قابلاندازهگیری در کل زنجیره تأمین به همراه دارد.
سیستم تغذیه
شرکت Veramaris با همکاری Manolin این تحلیل را بهعنوان بخشی از تحقیقات مداوم خود درباره نقش EPA و DHA در تغذیه آبزیان انجام داده است. با استفاده از مجموعه دادهای که دو برابر بزرگتر از مطالعات پیشین بوده، این پژوهش شواهد تجربی ارزشمندی از تأثیر بهبود جیره غذایی بر سلامت ماهی و نتایج تولید ارائه میدهد.
یافتههای این مطالعه میتوانند به تولیدکنندگان خوراک، پرورشدهندگان، فرآوریکنندگان، خردهفروشان و فعالان بخش خدمات غذایی کمک کنند تا راهبردهای تغذیهای خود را ارزیابی کرده و مشخصات محصولاتشان را بر پایه بهبودهای قابل اندازهگیری در عملکرد، بهروز کنند.
«رویکرد ما که از علوم داده در پزشکی الهام گرفته، بینشهایی دقیقتری ارائه میدهد»، Tony Chen، مدیرعامل شرکت Manolin گفت. «بهجای مقایسه ماهیها بر اساس نسل، ما جمعیتها را تحلیل کردیم؛ این کار به ما امکان داد تا الگوها را در شرایط مشابه مزارع با اطمینان بسیار بیشتری شناسایی کنیم».