ترجمه مجله INFOFISH شماره اول 20 ژانویه 2025 – تازهترین اخبار تولید و تجارت آبزیان جهان

اخبار مهم
- جهانی: پیشبینی رشد آبزیان پرورشی در سال ۲۰۲۵ با بهبود تقاضا و هزینههای تولید پایینتر.
- ژاپن : آغاز سال نو با ثبت دومین رکورد حراج ماهی تون با ارزش در تاریخ بازار تویسو
- چین: سومین تأمینکننده بزرگ ماهی تون فرآوریشده در جهان
ماهی تازه
- آسیا: ۱۰ بازار برتر منطقه
- تقاضای سال نو چینی در جنوب شرق آسیا بالا است: تقاضای فصلی و قیمتهای بالا برای غذاهای دریایی در انتظار جشنهای سال نو قمری در آسیای شرق دور
ماهی منجمد
- جهان: مقدار واردات فیله و گوشت ماهی تازه و منجمد، بر اساس گونهها از ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴.
تون سرد و منجمد
- تجارت ماهی تون در ژاپن سال نو ۲۰۲۵. ژاپن سال نو را با حراج ۲۷۵ کیلوگرم ماهی تون بلوفین محلی آغاز کرد که به قیمت ۲۰۷ میلیون ین (۱.۳۱۸.۴۷۱ دلار آمریکا) در بازار ماهی تویوسو به فروش رفت. تجارت کلی از اواسط ژانویه کند شده است و انتظار میرود در جشنهای بهاری در آوریل- می از سر گرفته شود.
میگو
- تولید جهانی میگوی پرورشی در سال ۲۰۲۴ افزایش ناچیزی داشت. تأمین میگو در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ به طور فصلی در آسیا پایین است و با قیمتهای بالا در پاسخ به تقاضای خوب در طول سال نو قمری که در ۲۹ ژانویه ۲۰۲۵ برگزار میشود، همراه است. در تجارت خارجی، واردات میگوی چین و ایالات متحده به عنوان دو بازار برتر در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته کاهش یافت.
ماهی کنسرو شده
- صادرات جهانی ماهی کنسرو شده و ماهی تون فرآوریشده، از ژانویه تا سپتامبر، ۲۰۲۰-۲۰۲۴.
اخبار جهانی پیشبینی جهانی برای محصولات ماهی و شیلات ۲۰۲۴
مروری بر پیشبینیهای ۲۰۲۴ نشان داد که تولید کلی ماهی و محصولات شیلاتی با افزایش ۲.۲ درصدی به ۱۹۱.۷ میلیون تن خواهد رسید که از این مقدار ۹۰.۶ میلیون تن (افزایش ۱.۱ درصدی) از طریق صید و ۱۰۱.۱ میلیون تن (افزایش ۳.۱ درصدی) از پرورش آبزیان است. پیشبینیها برای تجارت بینالمللی نشاندهنده افزایش اندک در مقدار (+۱.۰ ٪ به ۶۹.۲ میلیون تن) اما کاهش ۱.۲ درصدی در ارزش با ۱۸۱.۷ میلیارد دلار آمریکا بود. مصرف متوسط جهانی ماهی و غذاهای دریایی بهطور سالانه ۱.۲ درصد افزایش یافت و به ۲۱.۲ کیلوگرم رسید که در پسزمینه افزایش مصرف محصولات پرورشی با ۲.۲ درصد به ۱۲.۴ کیلوگرم بوده است. این افزایشها علیرغم کاهش پیشبینی شده در مصرف آبزیان صید شده با ۰.۳ درصد کاهش به ۸.۸ کیلوگرم است. برای جزئیات بیشتر به بخش اقتصاد جهانی آبزیان در آخر گزارش مراجعه کنید.
اخبار جهانی رشد پرورش آبزیان برای سال ۲۰۲۵ با تقاضای بهبود یافته و کاهش هزینهها پیشبینی میشود
بر اساس “پیشبینی جهانی پرورش آبزیان ۲۰۲۵” منتشر شده توسط رابوبانک، پیشبینی میشود که تولید جهانی پرورش آبزیان با بهبود تقاضا و کاهش هزینههای تولید در ۲۰۲۵ افزایش یابد که این افزایش در مقدار بیشتر ماهی و میگوی پرورشی خواهد بود. این گزارش پیشبینی میکند که تولید ماهیهای آب شیرین بیشترین رشد را خواهد داشت، در حالی که میگو که همچنان تحت تأثیر قیمتهای پایین قرار دارد، افزایش کمتری را تجربه خواهد کرد. گزارش همچنین اشاره میکند که در حالی که افزایش تعرفهها و محدودیتهای تجاری ممکن است باعث عدم اطمینان صنعت شود، کاهش قیمت خوراک و افزایش تقاضا باید به نفع تولیدکنندگان باشد.
ژاپن حراج سال نو ماهی تون، بیشترین قیمت را در تاریخ بازار تویوسو ثبت کرد
ماهیان تون مورد علاقه در حراج سال نو در بازار تویوسو ژاپن بیش از ۱ میلیون دلار آمریکا فروخته شد. یک ماهی تون گرانقیمت به وزن ۲۷۶ کیلوگرم که از نزدیکی اوما در استان آئوموری صید شده بود. پیشنهاد برنده به قیمت ۲۰۷ میلیون ین (معادل ۱.۳ میلیون دلار آمریکا) دومین بالاترین قیمت ثبتشده در این رویداد است. رکورد بالاترین قیمت همچنان متعلق به ۳۳۳.۶ میلیون ین است که در سال ۲۰۱۹ ثبت شد. برای اطلاعات بیشتر به بخش ماهی تون کنسرو شده صفحه 15 این گزارش مراجعه کنید.
چین سومین تامینکننده بزرگ تون ماهی فرآوری شده در جهان
چین سومین تأمینکننده بزرگ ماهی تون فرآوریشده در جهان بهطور پیوسته صادرات ماهی تون کنسرو شده خود را افزایش داده است و با مقدار صادراتی که تا نوامبر ۲۰۲۴ به ۱۹۲,۶۰۰ تن رسید که نشاندهنده افزایش ۴۶.۵ درصدی نسبت به سال گذشته است اینک به سومین تأمینکننده بزرگ ماهی تون در جهان تبدیل شده است. این پیشرفت نتیجه افزایش صادرات فیلههای نیمهفرآوریشده پخته و منجمد به کارخانههای کنسرو ماهی تون در اروپا و همچنین به تایلند برای تولید محصولات نهایی بوده است.
ویتنام / چین رقابت رو به افزایش از سوی تولیدات داخلی در چین تهدیدی برای پنگاسیوس ویتنامی است
چین با احتساب هنگکنگ، در سال ۲۰۲۴ بزرگترین واردکننده پنگاسیوس ویتنامی باقی ماند و بیش از ۵۰۰ میلیون دلار آمریکا (۴۸۵ میلیون یورو) ماهی خریداری کرد که نشاندهنده افزایش ۱ درصدی مقدار سالانه است که ۲۷.۸ درصد از ارزش صادرات پنگاسیوس ویتنام را تشکیل میدهد. اگرچه تجارت صادرات ویتنام ثابت مانده است، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان غذاهای دریایی ویتنام ( VASEP) با توجه به برنامههای چین برای افزایش تولید داخلی برای تأمین نیازهای محلی و کاهش واردات ، نگرانیهای خود را در مورد افزایش رقابت از سوی ماهیهای پرورشی داخلی در چین اعلام کرده است.
ماهی و فیله منجمد
تیلاپیا
تولید جهانی تیلاپیای پرورشی پایدار بوده و تقاضا برای ماهی تازه در بیشتر کشورهای تولیدکننده در سطح متوسط قرار دارد و تقاضا برای محصولات منجمد در تجارت بینالمللی رو به افزایش است. چین همچنان بزرگترین صادرکننده فیله ماهی منجمد است؛ در حالی که صادرات تیلاپیای کامل منجمد نیز از چین به کشورهای با درآمد پایین در آفریقا افزایش یافته است. صادرات از مصر، هند، اندونزی، ویتنام و برزیل در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش یافته، اما از کلمبیا و تایوان کاهش یافته است.
واردات جهانی در نه ماه اول سال ۲۰۲۴ به ۳۴۵,۲۵۶ تن (+۲.۳۷%) رسید که ارزشی معادل ۱.۲۰ میلیارد دلار داشت. سهم عمده این مقدار (۷۵٪) از محصولات منجمد (کامل و فیله) بود که در این مدت وارد تجارت شد. بزرگترین واردکنندگان، ایالات متحده، مکزیک، ساحل عاج، کاستاریکا و کانادا بودند. بازار اصلی ایالات متحده در این دوره ۸۲,۰۰۰ تن فیله و ۴۲,۵۰۰ تن ماهی کامل (تازه/سرد شده و منجمد) وارد کرده است.
تقاضای مصرفکنندگان برای فیله ماهی در سطح جهانی در حال افزایش است
در طول سالها، تقاضای مصرفکنندگان برای فیله ماهی در تجارت خردهفروشی و کترینگ در سطح جهانی افزایش یافته است که این موضوع در واردات رو به افزایش این گروه محصولات در تجارت بینالمللی منعکس میشود. در نه ماه اول سال ۲۰۲۴، بیش از ۲.۶۴ میلیون تن فیله ماهی وارد تجارت بینالمللی شد که ارزشی بیش از ۲۰ میلیارد دلار داشت. این گروه محصولات شامل فیله ماهی با ارزش بالا مانند ماهی تون بلوفین و فیله سالمون (با درجه ساشیمی و غیر ساشیمی) و فیله های مقرونبهصرفهتر پنگاسیوس و تیلاپیا بود. واردات این گروه محصولات در آسیا حدود ۴.۵ میلیارد دلار برآورد شده است.
میگو
عرضه
طبق گفتههای رهبران صنعت میگو، تولید جهانی میگوی پرورشی در سال ۲۰۲۴ ممکن است افزایش اندکی نشان دهد که احتمالاً در مقایسه با سال ۲۰۲۳ حدود ۱ ٪ افزایش خواهد داشت. در این مدت، برخی از پرورشدهندگان میگو در جنوب و جنوبشرقی آسیا (هند، ویتنام، مالزی، چین) از میگوی وانامی به پرورش میگوی ببری سیاه روی آوردهاند، چرا که قیمتهای بازار برای میگوی وانامی بهبود نیافته بود. معرفی پرورش میگو به روش گلخانه ای ( greenhouse) در چین از سال ۲۰۲۳ نیز باعث شده است که میگوی وانامی تولید شده محلی بیشتر در دسترس بازار داخلی قرار گیرد، که نتیجه آن کاهش واردات چین در طول سال ۲۰۲۴ بود.
در ویتنام، تولید سالانه تخمینی میگوی ببری سیاه در سال ۲۰۲۴ به ۲۹۰,۰۰۰ تن رسید که ۳ ٪ بیشتر از سال گذشته است. تولید میگوی وانامی در همان دوره ۸۹۴,۹۰۰ تن بود که ۶ ٪ بیشتر از سال ۲۰۲۳ است.
صنعت میگوی صادراتمحور در اکوادور از مشکلات لجستیکی (عرضه نامنظم برق و سایر مشکلات) رنج برده است، قیمت پایین بازار و کاهش سفارشات وارداتی از بازار وارداتی اصلی (چین) و همچنین از ایالات متحده به عنوان یک بازار نوظهور موجب شد پیشبینی قبلی تولید سالانه ۱.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۴ برای اکوادور دشوار به نظر برسد.
تجارت بینالمللی
واردات میگو در دو بازار اصلی یعنی چین و ایالات متحده، در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته است؛ این عامل همراه با قیمتهای پایین میگو در تجارت بینالمللی، باعث شد تولید میگوی پرورشی در آسیا پایینتر از سطح سال ۲۰۲۳ باقی بماند.
در دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴، واردات میگو در چین به ۸۹۹,۱۲۰ تن رسید که در مقایسه با دوره مشابه در سال ۲۰۲۳ ۹.۳ ٪ کاهش یافت که این کاهش بیشتر مربوط به افزایش تولید داخلی به جای کاهش تقاضای مصرفکنندگان بود.
از سوی دیگر، تقاضای ضعیف مصرفکنندگان در ایالات متحده به موجودیهای بالای سردخانه ها در داخل کشور و کاهش واردات در دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴ کمک کرده است. دادههای وارداتی موجود برای دوره ژانویه-اکتبر ۲۰۲۴، افزایش متوسطی در واردات در ژاپن، اتحادیه اروپا (اسپانیا، فرانسه، هلند) و بریتانیا نشان داد. واردات میگو همچنین در جمهوری کره، مالزی، تایوان و هنگکنگ برای مصرف محلی در این دوره افزایش یافته است.
در تجارت بینالمللی، صادرات کلی از اکوادور در دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴ تنها ۰.۹ ٪ بیشتر از سال گذشته بود و به ۱.۱۲ میلیون تن رسید. صادرات میگوی اکوادور به بازار اصلی چین، ۷.۲۴ ٪ کاهش یافته و به ۶۰۲,۰۷۳ تن رسید اما به ایالات متحده ۵.۷ ٪ افزایش یافت و به ۲۰۲,۵۵۲ تن رسید. صادرات به فدراسیون روسیه، ژاپن، تایوان، امارات متحده عربی و بریتانیا نیز افزایش یافت.
دادههای موجود از هند نشان داد که صادرات این کشور در دوره ژانویه-اکتبر ۲۰۲۴ به ۶۰۱,۹۰۰ تن رسید که همانند دوره مشابه در سال ۲۰۲۳ است. ویتنام که در رده سوم قرار دارد، صادرات خود را در دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴ با ۱۳ ٪ افزایش به ۳۰۳,۴۶۶ تن رسانده است.
چین
واردات ماهانه میگو در چین در دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴ به جز در ماههای آوریل و سپتامبر پایینتر از سال گذشته بود. واردات کلی در این دوره ۹.۵ ٪ کمتر از سال گذشته و به ۸۹۹,۰۶۶ تن رسید. اکوادور بزرگترین صادرکننده با سهم ۵۳ ٪ از این عرضه بود.
ایالات متحده آمریکا
تقاضای مصرفکننده برای میگو در ایالات متحده در طول سال ۲۰۲۴ کمرنگ بوده است. به همین دلیل، این موضوع به بالارفتن سنگین موجودیهای داخلی و کاهش واردات منجر شده است.بر اساس دادههای منتشر شده توسط NMFS ، ایالات متحده برای دوره ژانویه-نوامبر ۲۰۲۴ کاهش ۳.۳۴ ٪ در کل واردات میگو را نشان داد که به ۶۹۶,۷۳۲ تن رسید. در میان پنج منبع اصلی، واردات از هند، اکوادور، اندونزی و تایلند کاهش یافته است اما از ویتنام افزایش یافته است. سهم میگوی پوستکنده خام در کل واردات ۴۸٪ به میزان ۳۳۷,۷۹۰ تن بوده که ۱.۶٪ افزایش در واردات را نشان میدهد. سهم میگوی فرآوریشده (HS 160521 & 160529) در کل واردات میگو به میزان ۱۶۰,۱۴۰ تن بوده که نسبت به سال گذشته ۲.۹٪ کمتر است.
لغو تحریمهای آمریکا علیه میگوی اکوادور
وزارت بازرگانی ایالات متحده پس از تحقیق در مورد ادعای اخلال در بازار که در سال ۲۰۲۳ آغاز شده بود، نتیجهگیری کرد که تحریمی بر میگوی اکوادوری اعمال نخواهد شد. با این حال در خصوص یارانههای قابل جبران که به تولیدکنندگان و صادرکنندگان میگو از اکوادور تعلق میگیرد، تعدادی از شرکتها اکنون مشمول تعرفههای اضافی به میزان ۳.۵۷٪ تا ۴.۴۱٪ هستند. طبق گفته وزارت تولید، بازرگانی خارجی، سرمایهگذاریها و شیلات اکوادورعلاوه بر استمرار صادرات میگوی اکوادوری به بازار ایالات متحده، تصمیم وزارت بازرگانی بر اهمیت همکاری بخش دولتی و خصوصی در دفاع از منافع این بخش تأکید دارد.
اتحادیه اروپا
از پایان فصل تعطیلات تابستانی، بازار در سطح مصرفکنندگان نهایی آرام باقی مانده است. این روند آرام حتی در طول جشنهای کریسمس و سال نو نیز ادامه داشته است. از ژانویه، بازار موجودیهای کافی دارد چرا که واردات در دوره ژانویه-اکتبر ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته ۲.۶٪ افزایش یافته و به ۶۹۵,۴۷۳ تن رسید. در میان بازارهای اصلی، واردات اسپانیا، هلند، آلمان و پرتغال بهطور جزئی افزایش یافته اما واردات فرانسه، دانمارک، ایتالیا و بلژیک ضعیفتر شده است.
آسیا / اقیانوسیه
روند تقاضا برای میگو در آسیای جنوب شرقی و شرق دور همچنان مثبت باقی مانده است، جایی که ژاپن، کره جنوبی، مالزی، تایوان و هنگ کنگ بازارهای جذابی برای صادرکنندگان جهانی میگو هستند. ژاپن همچنان یک بازار جذاب برای میگوی فرآوریشده است، بازاری که میگوی فرآوریشده از ویتنام، اندونزی، تایلند و چین به آن وارد میشود. در دوره نه ماهه اول ۲۰۲۴، واردات میگو به ژاپن ۸.۳۳٪ افزایش یافته و به ۱۹۵,۵۰۶ تن رسید. در این تجارت، ۲۸٪ یا ۵۶,۰۰۰ تن مربوط به میگوی فرآوریشده با ارزش بالا بود که عمدتاً از ویتنام، تایلند، اندونزی و چین تأمین شده است. در سالهای اخیر، واردات میگوی خام نیز از هند و اکوادور افزایش یافته است. در طول دوره جشنهای پایان سال، تقاضا برای میگو در تجارت رستورانهای ژاپنی افزایش یافت. فصل مصرف بالای بعدی، دوره جشنهای بهار در آوریل-می خواهد بود.
در همین حال، با توجه به جشنهای پیش رو در سال نو قمری، تقاضا و قیمتهای میگوی تازه و منجمد در بازارهای منطقهای در حال تقویت است. میگوی دریایی با اندازههای بزرگ در تجارت خدمات غذایی با قیمتهای بالا تقاضای خوبی دارد. میگوی پرورشی با اندازههای متوسط و کوچک (وانامی و میگوی ببری سیاه) نیز در تجارت خردهفروشی ، فروش خوبی دارد، جایی که قیمتها در ژانویه ۲۰۲۵ نسبت به دسامبر ۲۰۲۴، ۲۰-۳۰٪ افزایش یافته است.
چشمانداز
تقاضا برای میگو در بازارهای منطقهای در آسیای جنوب شرقی و شرق دور با قیمتهای ثابت و بدون مقاومت زیاد از سوی مصرفکنندگان نهایی، پررونق بوده است. صادرکنندگان میگو در سراسر جهان در دسامبر/ژانویه تمرکز بیشتری بر بازارهای شرقی در آسیا داشتهاند، جایی که قیمتها برای انواع میگوی دریایی و مزرعهای افزایش یافته است. در دوره ژانویه-فوریه ۲۰۲۵، مصرفکنندگان در چین و سایر بازارهای آسیایی برای تهیه غذاهای دریایی مورد علاقه خود، قیمتهای بالاتری پرداخت خواهند کرد تا خود را برای جشنهای سال نو قمری آماده کنند. در مقابل، بازارهای آمریکای شمالی و اروپا تمایل کمتری به خرید در قیمتهای فعلی از آسیا دارند. برداشتهای فصل بعدی از آوریل به بعد در دسترس خواهند بود.
ماهی تون کنسرو شده
صادرات جهانی تون ماهی کنسرو شده و فرآوریشده در دوره ژانویه-سپتامبر ۲۰۲۴ به بالاترین سطح در پنج سال گذشته رسید. تقاضا برای محصولات آمادهبرایخوردن در بازارهای نوظهور و محصولات به صورت قطعات نیمهفرآوریشده پختهشده منجمد در آسیای جنوب شرقی و اروپا بهطور کلی خوب بوده است. در بین پنج صادرکننده برتر، تأمینکنندگان از تایلند و اسپانیا عمدتاً شامل محصولات آمادهبهخورد یا محصولات نهایی بودند. از سوی دیگر، اکوادور، چین، فیلیپین و اندونزی صادرات مواد خام نیمهفرآوریشده (فیلههای پختهشده منجمد) را به صنایع کنسروسازی تون در تایلند و همچنین به صنایع کنسروسازی اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و پرتغال افزایش دادند.
اقتصاد جهانی آبزیان
رکود در مصرف ماهی؛ افزایش صید و صیادی
گزارشی مختصر و بسیار عمیق به نقل از اولین شماره مجله INFOFISH در سال 2025
پیشبینی میشود که تولید جهانی صید و آبزیپروری در سال ۲۰۲۴ با ۲.۲ درصد افزایش به حدود ۱۹۲ میلیون تن برسد. حجم صید ماهیان وحشی نیز پس از عملکرد ضعیف در سال ۲۰۲۳ که تحت تأثیر پدیده النینو و کاهش ذخایر آنچووی پرویی قرار داشت، ۱.۱ درصد افزایش خواهد یافت.
سهمیه صید آنچووی پرو در سال ۲۰۲۴ به بیش از پنج میلیون تن افزایش یافته که نسبت به سال گذشته به میزان قابل توجهی بیشتر است. این افزایش صید، علاوه بر بهبود آمار کلی تولید، دسترسی به مواد اولیه دریایی برای خوراک آبزیان را به میزان قابل توجهی افزایش داده است، هرچند که ذخایر جهانی روغن ماهی همچنان در سطح پایینی باقی مانده است.
به همین ترتیب، با افزایش قابل توجه تولید در چین، هند و ویتنام، انتظار میرود که تولید جهانی آبزیپروری ۳.۱ درصد رشد داشته باشد.
پیشبینی میشود که هزینههای خوراک آبزیان در سال آینده کاهش یابد، زیرا انتظار میرود برداشت دانههای روغنی و غلات بهبود یابد و دسترسی به مواد اولیه دریایی برای خوراک افزایش پیدا کند.
با وجود افزایش جزئی ۱.۰ درصدی در حجم تجارت جهانی آبزیان، پیشبینی میشود که ارزش آن ۱.۲ درصد کاهش یابد.
تقاضا در بازارهای اصلی راکد شده است و انتظار میرود که اتحادیه اروپا، چین، ایالات متحده و ژاپن همگی در سال ۲۰۲۴ کاهش ارزش واردات را تجربه کنند.
اعتماد مصرفکنندگان همچنان ضعیف است و بی ثباتی اقتصادی باعث کاهش مصرف مواد غذایی حاصل از آبزیان شده است.
با کاهش نرخ تورم جهانی، بانکهای مرکزی در حال کاهش نرخ بهره هستند. این روند احتمالاً به پایان دورهای منجر خواهد شد که صندوق بینالمللی پول (IMF[1]) آن را «دوره انقباض بزرگ» نامیده است، دورهای که در آن هزینههای استقراض به بالاترین سطح خود از دهه ۱۹۷۰ رسید.
[1] IMF مخفف صندوق بینالمللی پول (International Monetary Fund) است. این سازمان بینالمللی با هدف ثبات اقتصادی جهانی، توسعه تجارت بینالمللی، کاهش فقر و حمایت از رشد اقتصادی کشورها فعالیت میکند.
با وجود این تحولات مثبت برای اقتصادها، مصرف ماهی در بازارهای اصلی تا حدی کاهش یافته و احتمالاً همچنان با چالشهایی روبهرو خواهد بود.
نیمه نخست سال ۲۰۲۴ شاهد اختلالات قابل توجهی در صنعت بود، زیرا به نظر می رسد مصرفکنندگانی که نگران تورم و افزایش هزینهها هستند از مصرف محصولات دریایی فاصله گرفتهاند.
این روند منجر به رشد ضعیف در مصرف و تجارت شد و گزارشها نشاندهنده شرایط دشوار بازار، بهویژه در کشورهایی مانند نروژ، ژاپن، فدراسیون روسیه، بریتانیا، آلمان و ایالات متحده است.
پس از انتخابات ایالات متحده در ماه نوامبر، دونالد ترامپ برای دومین دوره به عنوان رئیسجمهور روی کار می آید. اگرچه هنوز برای پیشبینی دقیق تأثیر تغییرات دولت بر تجارت آبزیان زود است، اما سیاستهای تجاری حمایتگرایانه بخش مهمی از شعارهای انتخاباتی رئیسجمهور منتخب بوده است.
پیشنهادهای مطرحشده شامل اعمال تعرفه پایه جهانی ۱۰ درصدی بر تمام کالاهای وارداتی به ایالات متحده، تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین و تصویب قانونی تحت عنوان «قانون تجارت متقابل» است که بر اساس آن، ایالات متحده تعرفهای معادل با تعرفههای وضعشده از سوی سایر کشورها بر کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد.
با نگاهی به دوره قبلی ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، افزایش تعرفهها و تنشهای تجاری مشهود بود که از جمله آن، درگیری تجاری قابلتوجه با چین بود که منجر به کاهش تجارت محصولات دریایی با ایالات متحده شد.
در صورتی که سیاستهای مشابهی در دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ اجرا شود، بخش شیلات بار دیگر با نوسانات شدیدی روبهرو خواهد شد که میتواند زنجیره تأمین جهانی را مختل و دستخوش تغییر کند.
تحولات اخیر اقلیمی باعث ایجاد اختلالات قابلتوجهی در بخش صید شده است. در سال ۲۰۲۳، افزایش دمای اقیانوسها که با پدیده النینو مرتبط بود، اکوسیستمهای دریایی را تحت تأثیر قرار داد و منجر به کاهش صید برخی گونهها شد.
این امر باعث کاهش صید در سطح جهانی شد که علاوه بر تأثیر بر زنجیره تأمین، موجب افزایش قیمت طیف گستردهای از کالاها گردید.
در همین حال، گزارشی که اخیراً توسط اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده (NOAA) منتشر شده است، مشکلات اساسی شیلات آلاسکا را تشریح میکند که در مجموع بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ منجر به کاهش ۵۰ درصدی سودآوری این صنعت شده است.
اگرچه علل این مشکل پیچیده است، اما تأثیرات اقلیمی آن عمیق و ماندگار بودهاند. به عنوان مثال، یک موج گرمای شدید دریایی در سال ۲۰۱۷ باعث کاهش جمعیت گونههای کلیدی مانند ماهی کاد و خرچنگ شد که بر پایداری بلندمدت این صید و جوامعی که به آن وابسته هستند، تأثیر منفی گذاشت.
زیانهای بخش محصولات دریایی آلاسکا حدود ۱.۸ میلیارد دلار برآورد شده است و مجموع خسارت وارده به تولید ناخالص داخلی ایالات متحده (GDP[2]) به ۴.۳ میلیارد دلار رسیده است.
[2] GDP مخفف Gross Domestic Product به معنای تولید ناخالص داخلی است. این شاخص، ارزش کل کالاها و خدمات تولیدشده در یک کشور طی یک بازه زمانی مشخص (معمولاً یک سال) را نشان میدهد و یکی از مهمترین معیارهای سنجش وضعیت اقتصادی هر کشور محسوب میشود.