خلاصه تازه های نشر در حوزه شیلات با اقتباس از گزارش مجله اینفوفیش شماره 2 مارس و آپریل 2025

خلاصه تازه های نشر در حوزه شیلات
با اقتباس از گزارش مجله اینفوفیش شماره 2 مارس و آپریل 2025
ترجمه و توضیح: مهندس حسن جعفری کارشناس حوزه بازرگانی و تجارت بین الملل آبزیان
1.کتاب راهنمای کاربران طرح مستندسازی الکترونیکی صید آسهآن
USERS MANUAL OF THE ELECTRONIC ASEAN CATCH DOCUMENTATION SCHEME
نویسندگان : Imsamram N., Saraphaivanich K., Meenam S., & Siriraksophon S. (2020)
دپارتمان آموزش، مرکز توسعه شیلات جنوب شرق آسیا (Southeast Asian fisheries Development Center )
طرح مستندسازی صید آسهآن (ACDS) ابزاری مدیریتی برای جلوگیری از ورود ماهی و محصولات شیلاتی حاصل از صید غیرقانونی، گزارش نشده و بدون ضوابط (IUU) به زنجیرههای تأمین در منطقه آسهآن است.
با هدف بهبود سیستم ردیابی برای محصولات دریایی، هدف کلی راهنمای سیستم الکترونیکی طرح مستندسازی صید آسهآن، راهنمایی ذینفعان مرتبط در طول زنجیرههای تأمین برای درک گامبهگام نحوه اجرای برنامههای eACDS است.
راهنمای کاربران eACDS شامل 6 بخش است که همراه با فرآیندهای سیستم ردیابی از صید تا تخلیه، خرید، انتقال صید به فراوری، استفاده از مواد خام در بخش بسته بندی، صدور گواهینامه و صادرات توصیف شده است.
علاوه بر این، برخی از کشورهای منطقه آسهآن اقداماتی در رابطه با انتقال در دریا را اجرا میکنند. بنابراین، برنامههای eACDS شامل انتقال در دریا در بخشی جداگانه است.
این راهنما شامل شش بخش به شرح زیر است:
بخش اول: مقدمهای بر eACDS
بخش دوم: صدور اظهارنامه صید (CD)
بخش سوم: صدور سند جابجایی (MD)
بخش چهارم: صدور مجوز صید (SC) و گواهی انجام صید (CC)
بخش پنجم: انتقال در دریا
بخش ششم: مدیریت سیست.
این راهنما بخش اول (مقدمه) را تشکیل میدهد.
لینکهای مربوط به راهنمای کاربران در مقالهای با عنوان «مسائل عملی در اجرای طرح مستندسازی الکترونیکی صید آسهآن (eACDS) در شیلات صید» که در این شماره از INFOFISH International (صفحات 25-28) منتشر شده است، یافت میشود.
این نشریه در آدرس زیر قابل دسترسی است: https://doi.org/10.4060/cb8243en
توضیح در باره سیستم اسناد الکترونیکی صید و ردیابی
این یک سیستم دیجیتالی است که برای ردیابی و تأیید منشاء قانونی صید ماهی – از لحظه صید تا رسیدن به بازار استفاده میشود. هدف مبارزه با ماهیگیری غیرقانونی و گزارش نشده (IUU) و تضمین مدیریت پایدار صید است.
ویژگی های کلیدی eACDS:
* ثبت بیدرنگ دادههای صید و تحویل ماهی
* قابلیت ردیابی در سراسر زنجیره تامین
* تایید مدارک توسط مقامات
* اغلب شامل ماژول هایی برای مجوزها، ردیابی کشتی، و اسناد صادرات است
بسیاری از کشورها و سازمانهای منطقهای، مانند آژانس ماهیگیری مجمع جزایر اقیانوس آرام (FFA)، برای اطمینان از شفافیت و انطباق با مقررات بینالمللی ماهیگیری، eACDS را اجرا یا حمایت کردهاند.
اطمینان از شفافیت و انطباق با مقررات بینالمللی ماهیگیری، eACDS را اجرا یا حمایت کردهاند.
- 2. درک و اجرای طرحهای مستندسازی صید: راهنمایی برای مقامات ملی
UNDERSTANDING AND IMPLEMENTING CATCH DOCUMENTATION SCHEMES: A GUIDE FOR NATIONAL AUTHORITIES
فائو. 2022. درک و اجرای طرحهای مستندسازی صید – راهنمایی برای مقامات ملی. دستورالعملهای فنی فائو برای شیلات مسئولانه شماره 14. رم
طرحهای مستندسازی صید Catch documentation schemes (CDS) یکی از مجموعه ابزارهایی هستند که برای مبارزه با صید غیرقانونی و گزارش نشده (IUU) طراحی شدهاند. این طرحها روشی برای همکاری کشورها در ارائه اطلاعات درباره قانونی بودن عرضه ماهی در حین حرکت در زنجیره تأمین، از صید تا بازار، فراهم میکنند.
بسیاری از کشورها با الزامات اطلاعاتی خاص در فرمهای CDS آشنا هستند؛ با این حال، برخی کشورها به سیستمهای ملی قوی برای اعتبارسنجی و تأیید این اطلاعات کمتر از نیاز آگاهاند. این سند به دنبال هماهنگسازی و بهبود ابزارهای ملی موجود نظارت، کنترل و مراقبت control and surveillance (MCS)و همچنین سیستمهای ردیابی محصول است تا از اجرای مؤثرتر CDS ملی حمایت کرده و طرحهای مستندسازی صید را در سراسر زنجیره تأمین بینالمللی تقویت کند.
این سند شامل فصلهایی درباره پیشینه قانونی و سیاستی CDS، مقدمهای بر ویژگیها و الزامات طرحهای موجود و همچنین راهنمایی در مورد نحوه مدیریت الزامات اطلاعاتی CDS و شناسایی عناصر ملی داده های کلیدی است. در نهایت، مجموعهای از تمرینها برای ارزیابی قابلیتهای ملی مرتبط و فرآیندهای هماهنگی، از جمله مدیریت و تبادل اطلاعات را ارائه میدهد.
3.چارچوب طرح مستندسازی صید منطقهای آژانس شیلات مجمع جزایر اقیانوس آرام
PACIFIC ISLANDS FORUM FISHERIES AGENCY REGIONAL CATCH • DOCUMENTATION SCHEME (CDS) FRAMEWORK
منتشر شده توسط آژانس شیلات مجمع، مه 2024.
آژانس شیلاتی جزایر اقیانوس آرام Pacific Islands Forum Fisheries Agency FFA و چارچوب طرح های مستندسازی صید منطقهای (CDS) آن ماهیتی آرمانی دارد و به اعضای FFA در توسعه و اجرای یک چارچوب راهنمایی طرح مستندسازی صید منطقهای جدید یا هماهنگسازی و بازنگری CDSهای موجود در سطوح ملی، زیرمنطقهای و منطقهای برای ماهی تون صید شده در اقیانوس آرام ارائه میدهد. این چارچوب، اصول و راهنماییهای پذیرفته شده بینالمللی و همچنین اولویتها و نیازهای منطقهای را در نظر میگیرد. هدف چارچوب اطمینان از توسعه و اجرای مؤثر، سازگار و قابلهمکاری CDS است.
هدف چارچوب CDS منطقهای آژانس شیلاتی کشورهای مجمع الجزایر اقیانوس آرام بیان میدارد که «CDS هدف اصلی خود را تضمین قانونی بودن ماهی تون صید شده در اقیانوس آرام و حمایت از اعتبار و ردیابی این صید در زنجیره تأمین، از نقطه برداشت تا بازار نهایی قرار داده است». دامنه این چارچوب شامل توسعه طرح های مستندسازی صید منطقهای برای ماهی تون اقیانوس آرام است که توسط کشتیهای دارای پرچم اعضای FFA در آبهای اعضای FFA صید شده، تجارت شده، تخلیه شده و/یا در قلمروها یا آبهای اعضای FFA انتقال یافتهاند.
این نشریه در آدرس زیر قابل دسترسی است:
4.راهنمای گامبهگام ساده شده برای فرآیند خشک کردن ماهی و میگو در دستگاه های گنبدی خشککن خورشیدی
SIMPLIFIED STEP-BY-STEP GUIDE FOR FISH AND SHRIMP DRYING PROCESS IN SOLAR DRYER DOME
منتشر شده توسط سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO)، نوامبر 2023
پروژه CAPFISH-Capture، که با حمایت مالی مشترک اتحادیه اروپا (EU) و با اجرای اداره شیلات (FiA) و سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO) انجام میشود، بخش مهمی از “برنامه کامبوج برای رشد پایدار و فراگیر در بخش شیلات” را تشکیل میدهد. هدف اصلی این پروژه همراستایی با چشمانداز جامع دولت سلطنتی کامبوج برای پیشبرد توسعه اجتماعی و اقتصادی، تضمین امنیت غذایی و کاهش فقر است. این کتابچه بهعنوان راهنمای کاربری برای دستگاه های گنبدی خشککن خورشیدی (SOLAR DRYER DOME:SSD) طراحی شده است تا تواناییهای زیربخش پس از برداشت صید را تقویت کند. این کار بهعنوان بخشی از ابتکار حمایت از سرمایهگذاری زنجیره ارزش CAPFISH-Capture (VCIS) برای شرکتهای زنجیره ارزش پس از برداشت و صید مجسوب می گردد.
توضیح مترجم:
این سند راهنمایی ساده و گامبهگام برای استفاده از گنبد خشککن خورشیدی (SDD) ارائه میدهد که برای کمک به واحدهای فراوری ماهی و میگو در کامبوج طراحی شده است. این فناوری سبز و نوآورانه با بهرهگیری از انرژی خورشید، مزایایی مانند افزایش ظرفیت تولید، بهبود ایمنی و کیفیت غذا، ارتقای کارایی عملیاتی و امکان دستیابی به قیمتهای رقابتی در بازار را فراهم میکند.
در صورت نیاز به ترجمه بخشهای خاص یا جزئیات بیشتر از این کتابچه (مانند مراحل دقیق فرآیند خشک کردن) از طریق زیر اقدام کنید:
STATE OF
OCEAN REPORT
2024
5.گزارش بانک جهانی ۲۰۲۴ : گمشده در دریاها
مبارزه با تجهیزات ماهیگیری رها شده، گمشده و دور ریخته شده
WORLD BANK. 2024. LOST AT SEA: COMBATING ABANDONED, LOST, AND OTHERWISE DISCARDED FISHING GEAR (ALDFG)
کمیسیون بیندولتی اقیانوسشناسی یونسکو (IOC-UNESCO). ۲۰۲۴.
گزارش وضعیت اقیانوس ، پاریس IOC-UNESCO) سری فنی IOC، شماره ۱۹۰)
گزارش وضعیت اقیانوس با هدف اطلاعرسانی به سیاستگذاران درباره وضعیت اقیانوس ها و ترغیب پژوهش و اقدامات سیاستی برای دستیابی به اقیانوسی که برای آیندهای مطلوب نیاز داریم، تدوین شده است. این گزارش به برنامه ۲۰۳۰ سازمان ملل، بهویژه هدف توسعه پایدار شماره ۱۴ (SDG 14)، و همچنین دیگر فرآیندهای جهانی مانند کنوانسیون سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی (UNFCCC)، کنوانسیون تنوع زیستی، و چارچوب سندها برای کاهش خطر بلایا کمک میکند.
این گزارش بر اساس نتایج هفت دهه مطالعات علمی اقیانوس شناسی سازمان ملل برای توسعه پایدار ، بنا شده و اطلاعات مهمی درباره دستیابی به اهداف سازمان ملل و در درازمدت، درباره سلامت اقیانوس ارائه میدهد.
بیش از ۱۰۰ نویسنده از ۲۸ کشور در تهیه این گزارش مشارکت داشتهاند. بخشهای مختلف گزارش بینشهایی درباره فعالیتهای علمی مرتبط با اقیانوس و تحلیلهایی درباره وضعیت کنونی و آینده اقیانوس ها ارائه میکنند که جنبههای فیزیکی، شیمیایی، اکولوژیکی، اجتماعی-اقتصادی و حاکمیتی را پوشش میدهد.
این نشریه در آدرس زیر قابل دسترسی است:
https://doi.org/10.25607/4whg-d349
- صید آب های داخلی و مدیریت مشترک مبتنی بر جامعه
INLAND FISHERIES AND COMMUNITYBASED CO-MANAGEMENT
سازمان حفاظت از طبیعت (۲۰۲۳). راهنمای عملی برای مدیریت مشترک مبتنی بر جامعه در صید آب های داخلی. آرلینگتون TNC
این نشریه با هدف حمایت از تیمهایی که پروژههای مدیریت مشترک مبتنی بر جامعه را در صید داخلی اجرا میکنند، تدوین شده است. این راهنما اطلاعات کاربردی در مقیاس جامعی از مراحل کلیدی پروژه ارائه میدهد تا تیمها را در برنامهریزی و تصمیمگیری هدایت کند. همچنین چارچوبی برای مدیریت مشترک مبتنی بر جوامع محلی فراهم میکند که شامل اطلاعات عملی و ارجاع به منابع خارجی است. دستورالعملهای کاربردی آن نحوه مواجهه با موقعیتهای مختلف، ارزیابی عملکرد و شناسایی منابع مورد نیاز را توضیح میدهد.
این نشریه شامل موارد زیر است:
(1) ده اصل راهنما: توسعه مهارتهای محلی در ارزیابی و مدیریت صید و ایجاد ترتیبات در نهادهای تصمیمگیری برای طراحی و اجرای حاکمیت و مدیریت فراگیر.
(2) چرخه مدیریت تطبیقی: اجرای چرخه مدیریت تطبیقی برای مدیریت مشترک مبتنی بر جوامع در صید آب های داخلی. این چرخه نیازمند بازنگری و اصلاح فعالیتهای مدیریتی در پاسخ به تغییرات محیطی و ذینفعان شیلاتی است و دانش و اطلاعات جدید را برای مدیریت مبتنی بر شواهد یکپارچه میکند.
(3) کتابخانه آنلاین منابع پشتیبان: مجموعهای از ارجاعات برای هدایت کاربران (دسترسی با درخواست امکانپذیر است).
این نشریه در آدرس زیر قابل دسترسی است: