اعتماد 24 ساعته Businext سرویس دهنده!

جلسه هماهنگی تشکیل زنجیره ارزش ماهی قزل آلا به روسیه در جلسه هماهنگی اتحادیه های تولید و سایر حلقه های زنجیره ارزش ماهی قزل آلا به روسیه چگونگی تشکیل زنجیره ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت

جلسه هماهنگی تشکیل زنجیره ارزش ماهی قزل آلا به روسیه در جلسه هماهنگی اتحادیه های تولید و سایر حلقه های  زنجیره ارزش ماهی قزل آلا به روسیه چگونگی تشکیل زنجیره ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت

با حضور آقایان دکتر مختاری و مهندس صحیحی از سازمان شیلات، دکتر عبدی و دکتر صابونی از سازمان دامپزشکی، کاکاوند و خانم طهماسبی از سازمان توسعه تجارت، الویری و نبی زاده مدیران عامل اتحادیه های گرمابی و سردابی، قلی پور، محمدی و مالکی مدیران شرکت های پاک ثمر، سروش سلامت نیکان و فرادانه در محل دفتر اتحادیه، جلسه هم اندیشی در زمینه تشکیل زنجیره های ارزش صادرات ماهی قزل آلا از ساعت 10 تا 12:30 در روز سه شنبه 11/05/1401 برگزار گردید.

در ابتدا آقای دکتر خدایی دبیرکل اتحادیه ضمن خوشامدگویی به حاضرین و تشکر از اجابت دعوت اتحادیه و با اشاره به تاکید دفتر بهبود کیفیت سازمان شیلات ایران در زمینه حمایت و تشویق تشکیل زنجیره های ارزش، پاورپوینتی که در این زمینه تهیه شده بود را ارائه نموده و ضرورت، مزیت ها و شرایط تشکیل زنجیره های ارزش شیلاتی را به تفصیل بیان نمودند. ایشان اعلام کردند که حداقل چهار شرکت فراوری و صادرکننده معتبر عضو اتحادیه و چهار کارخانه تولید خوراک آبزیان و یک مجموعه تامین تخم چشم زده از اعضای اتحادیه متقاضی تشکیل این زنجیره هستند و تنها حلقه مهمی که تکمیل کننده این زنجیره است بخش تامین توسط پرورش دهندگان است که در این جلسه باید در این مورد همفکری نمائیم و سپس آقایان سعید محمدی، مهرداد قلی پور و امین مالکی دیدگاه های خود در زمینه مشکلاتی که باید مورد توجه قرار گیرد تا زنجیره شکل گیرد را بیان نمودند که نکات مهم آن به شرح زیر است:

  • نبود فرهنگ تولید صادراتی در صنعت قزل آلا
  • عدم استمرار تولید یکنواخت و مورد تقاضای مشتری
  • حجم کم تولید و خرد بودن واحدهای تولیدی و پراکنده بودن آن ها
  • مشکلات ناشی از عوامل کاهنده کیفیت (خونگیری، عدم قطع غذا، مشکلات سایز و رنگ، ضعف حمل و نقل و …)
  • وابستگی بیش از حد مزرعه داران به بازار داخلی و کم توجهی به کار پایدار دراز مدت
  • نبود تولید صادراتی از مرحله تامین تخم چشم زده (تخم تریپلوئید) تولید خوراک مخصوص تولید صادراتی، روش پرورش، خونگیری و حمل نقل و … تا بسته بندی و فراوری.
  • یک سردرگمی در تمام حلقه ها وجود دارد و به همین دلیل تا زنجیره تشکیل نشود امیدی به صادرات موفق نخواهد بود.

در این زمینه تأکید شد که به دلایل بالا شاهد حضور دلال های ارمنستانی و بعضاً آذربایجانی هستیم و همین صادرات محدود هم با نرخ پائین تر از رقیب مان ترکیه صادر می شود.

در ادامه آقای دکتر نبی زاده نیز ضمن تایید اصل ضرورت تشکیل زنجیره بر موارد ذیل تاکید نمودند:

  • اتحادیه سردابی می تواند فعالیت تجاری داشته باشد و تولید و تامین ماهی کرده و صادرات هم انجام دهد.
  • اگر چه وجود برخی مشکلات در مزارع غیر قابل انکار است اما واحدهای فراوری نیز بی مشکل نیستند و ما امروز چوب کم تجربگی واحدهای فراوری را می خوریم.
  • شرط موفقیت زنجیره این است که سود در داخل زنجیره توزیع شود. نبود استاندارد مناسب صید یک معضل قدیمی است که چندین سال است گریبان ما را گرفته و لازم است فکری به حال آن شود.
  • در مورد مشکل رنک ماهی دو عامل مهم است یکی ژنتیک و یکی هم رنگدانه خوراک.

ایشان در پاسخ به تقاضای 3000 تنی آقای محمدی اعلام آمادگی نمودند که طی یک قرارداد مشخص و قیمت مطلوب آمادگی تامین این مقدار ماهی را دارند. ایشان اضافه کردند اتحادیه سردابی آمادگی دارد در قالب زنجیره و حفظ منافع حلقه ها صادرات ٣٠٠٠ تن را مدیریت نماید.

جناب آقای الویری نیز در سخنان کوتاهی ضمن تشکر از تشکیل این جلسه اظهار نمودند که خوب است اخلاق مدار باشیم و در کار یکدیگر دخالت نکنیم، تولید را به تولیدکننده بسپاریم و صادرکننده در مورد غیر تخصص خود نظر ندهد و به کار اصلی خود بپردازد.

جناب آقای دکتر عبدی در خصوص ضرورت و اثر بخشی زنجیره در افزایش سودآوری شرکت های عضو توضیحات مفصلی ارائه فرمودند. ایشان تاکید کردند که هدف اصلی زنجیره ارزش مشتری یابی است و اتحادیه باید در زمینه فرهنگ سازی و ایجاد مزیت رقابتی (استراتژی رهبری هزینه و ایجاد تمایز: مزیت سازی و تولید محصول خاص مورد نیاز مشتری) تلاش کند. ایشان تاکید کردند که تامین کنندگان خوبی داریم و عملیات فراوری و فروش را هم به خوبی انجام می دهیم اما در زمینه پیاده سازی زنجیره یک مواردی را هم کم داریم؛ از جمله نظام خدمات به مشتری، نمایندگی فروش در کشور هدف و نظام اداری و اجرایی و قواعد حقوقی.

آقایان دکتر عبدی و دکتر صابونی اعلام نمودند که سازمان دامپزشکی به طور کلی از زنجیره ها حمایت می کند و در زمینه طیور سیستم Integrated را تقویت کرده و در مورد آبزیان هم از اتحادیه انتظار داریم که به همین شکل عمل کند و در هر حال آماده ایم هم در زمینه تسهیل گری و هم در زمینه نظارت و کنترل های لازم برای رعایت ضوابط مورد نظر مشتری (علاوه بر ضوابط بهداشتی لازم الاجرا) به این زنجیره کمک کنیم.

سرکار خانم طهماسبی ضمن اظهار خوشحالی از مباحث مطرح شده اعلام نمودند که سازمان توسعه تجارت نیز به صورت کامل از زنجیره ها و کنسرسیوم های مالی، بازاریابی و فروش حمایت می کند. ضوابط سازمان توسعه تجارت نیز طی شیوه نامه های مشخص، زنجیره ها را در زمینه بازاریابی، سفرها و حضور در نمایشگاه ها و یا دعوت از خریداران خارجی و… مورد حمایت قرار می دهد.

ایشان در پاسخ به مشکلات اظهار شده توسط صادرکنندگان، در زمینه معضلات آذربایجان و هزینه بالای حمل و نقل و… اعلام نمودند که اگر تقاضاها به همراه مدارک و ضمائم مربوطه به کارگروه مشوق ارزی ارسال گردد سازمان حمایت های لازم را انجام خواهد داد.

آقایان مهندس صحیحی نیز ضمن تشکر از اتحادیه در پاسخ به دعوت دفتر بهبود کیفیت اعلام نمودند که علیرغم وجود برخی مشکلات و ناملایمات، مهمترین موضوع این است که زنجیره تامین و تولید به زنجیره ارزش تبدیل شود.

آقای دکتر مختاری در پایان اعلام نمودند که همه می دانیم که مشکلاتی داریم و لذا برای همین لازم است زنجیره ها را جدی بگیریم و چه اشکالی داردکه چندین زنجیره شکل گیرد. وقتی صحبت از زنجیره است دیگر صحبت از “من” نیست و “ما” مطرح است. ایشان تاکید کردند که تا وقتی در زنجیره تولید هستیم همه جا صحبت از “من” است اما وقتی وارد زنجیره ارزش می شویم فرق می کند و “ما” مطرح میشود.

آقای دکتر مختاری تاکید فرمودند که زنجیره ارزش یک زنجیره مشتری مدار است و نگاه مصرف کننده و خواسته های بازار را به تولیدکننده منتقل می کند.

ایشان از تدبیر خوبی که اندیشیده شد و از دامپزشکی و سازمان توسعه تجارت دعوت شد در کنار صادرکننده و کارخانه غذا و تولیدکننده همفکری و هم اندیشی شود تقدیر کردند.

در پایان در موارد زیر اتفاق نطر حاصل شد:

1) اصل تشکیل زنجیره ارزش صادرات قزل آلا به روسیه و مجموعه زنجیره های ارزش مورد تایید همگان قرار گرفت.

2) اتحادیه ها و سازمان های شیلات و دامپزشکی و توسعه تجارت حمایت خود را از این حرکت انجام خواهند داد.

3) مقرر شد که علاوه بر قراردادی که فیمابین اتحادیه سردابی (آقای دکتر نبی زاده) و شرکت سروش سلامت نیکان (آقای سعید محمدی) عقد خواهد شد، صادرکنندگان نیازهای بازار را در قالب استانداردهایی که مدنظر مشتری است اعلام و متناسب با آن نیازهای لازم برای سایر حلقه ها مشخص گردد.

4) به لحاظ رفع سردرگمی موجود با دعوت از تعداد مشخصی از متقاضیان (مشتریان موجود) و تولیدکنندگان، جلسات بعدی به صورت رو در رو و با حضور شرکت های تشکیل دهنده زنجیره طی یک تا دو ماه آینده برگزار گردد.