در چهاردهمین جلسه کمیته خاویاری اتحادیه توسط دکتر تبرایی مطرح شد: به زودی و با مشارکت تشکل ها خودتان نظام نامه مزارع را تدوین و اجرایی خواهیم کرد
زمان: 19/09/1401 از ساعت 10-12
مکان: سازمان دامپزشکی طبقه ششم دفتر نظارت بر بهداشت مواد غذایی
حاضرین: آقایان دکتر تبرائی، امیری، فضلی خانی و مختاری از سازمان دامپزشکی، ظهوری، نیازی، حیدرپور و خدایی از اتحادیه
خلاصه مباحث:
1- در ابتدا آقای دکتر خدایی ضمن تشکر از آقای دکتر تبرائی، ساختار کمیته و اهداف و وظایف آن را توضیح داده و به معرفی حاضرین در جلسه پرداختند. ایشان در سخنان کوتاهی بر ضرورت اجرای نظام نامه بهداشتی در مجموعه زنجیره صنعت خاویار از مراکز تکثیر و خصوصاً مزارع پرورشی، واحدهای خوراک و در نهایت مراکز عمل آوری خاویار تاکید و خطری که سرمایه گذاری عظیم انجام شده در این صنعت را تهدید می کند و عمدتاً ناشی از عدم آگاهی بخشی از فعالان تولید و تجارت خاویار نسبت به مخاطرات عدم رعایت استانداردهای لازم است را متذکر شدند.
2- آقای دکتر ظهوری بر موارد ذیل تاکید نمودند:
- الزام اجرای HACCP در واحدهای فراوری و نیز ضرورت به کارگیری دامپزشکان در صنعت خاویاری دو کار مهم دامپزشکی بوده که قابل تقدیر است.
- تجربه کشورهای اروپایی در این زمینه می تواند مورد استفاده باشد. از جمله این که هر چند مزرعه می تواند از یک دامپزشک که به صورت مرتب هفتگی ویزیت می کند بهره مند شوند و دولت هم بر کار این دامپزشکان نظارت دوره ای داشته باشند.
- موضوع آموزش بسیار جدی است و لازم است به آن توجه شود چرا که ریسک بزرگی را متوجه سرمایه گذاری در این صنعت کرده است.
3- آقای مهندس نیازی موارد ذیل را بیان نمودند:
- خوشبختانه با حمایت سازمان دامپزشکی مشکل مخمر و کپک برای صادرات به برخی کشورها حل شد.
- این روزها شاهد وجود برخی مشتقات در نمونه گیری ها هستیم که لازم است مورد توجه قرار گیرد که این به وجود یک نظام نامه باز می گردد و نیاز است که در مزارع و از ابتدای تولید اجرایی شود.
- تعداد مزارع افزایش بی رویه پیدا کرده و این می تواند زمینه ای برای تشدید مخاطرات باشد.
4- آقای حیدرپور نیز نکات زیر را یادآور شدند:
- در حال حاضر نظام نامه برای واحدهای فراوری و صادرکنندگان اجرا می شود حال آن که محصول تولید شده در مزرعه تحت پایش نیست و این برای صادرات مشکل ایجاد کرده است.
- آن چه که امروز شاهد آن هستیم نتیجه اقدامات سال های قبل بوده و ناشی از رویه هایی است که حتی بعضاً توسط سازمان دامپزشکی نیز ترویج می شده، لذا لازم است که فعلاً به عنوان مسکن راه کاری ارائه شود تا اقدامات زیر بنایی برای سال های بعد به نتیجه برسد.
- تقاضا داریم در مورد حد مجاز استاندارد باقی مانده ها در خاویار برای بازار داخل تجدید نظر صورت پذیرد.
5- آقای دکتر تبرائی ضمن تشکر از حضور فعالان صنعت خاویار و استقبال از این نوع جلسات و همفکری ها اعلام کردند که در تمام موارد مطرح شده برنامه داشته و طی تفاهمنامه ای که با نمایندگان شما خواهیم داشت همه موارد را پیگیری خواهیم کرد. ایشان موارد ذیل را بیان فرمودند:
- بر اساس همین نظام نامه و ممیزی که متناسب با آن انجام می شود در رتبه بندی واحدها هم قابل انجام است.
- همین رتبه بندی می تواند مبنای تمدید و افزایش مدت زمان اعتبار پروانه های بهر برداری و تولید باشد.
- همچنین صدور کدهای IR هم می تواند بر اساس همین نظام نامه و ردیابی که انجام می شود صورت گیرد.
- در خصوص نیازهای آموزشی باید گفت که این کار را شروع کرده ایم و هر پنج شنبه دوره های دانش افزایی در حوزه های مختلف را برای دامپزشکان دولتی و خصوصی برگزار می کنیم و شما هم می توانید سرفصل های خود را ارائه دهید و با مدرسین ما یا کسانی که خود معرفی خواهید کرد این دانش افزایی انجام شود.
- در مورد مسئولین فنی بهداشتی هم ماده 34 قانون برنامه ششم توسعه را داریم و هم آئین نامه نظارت بهداشتی را و این امکان برای مزارع خرد فراهم شده که با شرط ثابت بودن دامپزشک ناظر، برای حداکثر هر شش واحد امکان استفاده از یک دامپزشک امکان پذیر باشد.
- برای تجدید نظر در مورد استانداردها آمادگی همکاری را داریم و لازم است که یک کار علمی انجام شود؛ لذا اتحادیه پیشنهاد خود منضم به یک پیوست مستند علمی ارائه دهد تا نسبت به بررسی آن اقدام شود.
- در خصوص صادرات خاویار به کشورهایی که فاقد تفاهمنامه قرنطینه ای هستیم هم دفتر قرنطینه تصمیم گیری می کند.
- جلسه در ساعت 12 با ذکر صلوات خاتمه یافت.
بر اساس آئین نامه مصوب دولت در اجرای بند ث ماده 7 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه (مصوب سال 95) و آئین نامه مربوطه (مصوبه سال 97) انجام پیش ممیزی یا ممیزی غیر رسمی واحدها الزامی شده و این کار می تواند با توجه به تاکید ریاست محترم سازمان به تشکل مربوطه واگذار شود. این که ما در حال حاضر فقط انتهای کار را توجه داریم از روی ناچاری است به زودی و با کمک خودتان نظام نامه مزارع را تدوین و اجرایی خواهیم کرد.