اعتماد 24 ساعته Businext سرویس دهنده!

گزارش هجدهمین جلسه کمیته ماهی در قفس اتحادیه

گزارش هجدهمین جلسه کمیته ماهی در قفس اتحادیه

این جلسه روز دوشنبه 24/05/1401 از ساعت 10:30 تا 12:30 با حضور آقای مهندس ایزدی، سردار احمدی و مهندس خدایی از سازمان شیلات ایران و آقایان مشرقی نماینده صندوق بیمه محصولات کشاورزی، خدایی، سمامی ، شهیدیان، نیری، گلپور، شاهرخی و لطفی از اتحادیه و سرکار خانم یوسفی و آقای آرین به عنوان میهمان در سالن جلسات طبقه دوم سازمان شیلات ایران برگزار شد.
آقای مهندس ایزدی با نام و یاد خدا از حاضرین بابت قبول زحمت که جلسات کمیته را به صورت مرتب برگزار‌ می‌کنند تشکر نمودند و به مصوبات جلسه قبل اشاره کردند که طی جلسات متعدد با صندوق بیمه کشاورزی اصلاحیه بیمه قفس به صورت پیشنویس آماده شده و حاضرین با مطالعه آن، در این جلسه نظرات خود را اعلام بفرمایند. آقای دکتر خدایی ضمن تشکر از آقای ایزدی فرمودند تمام تلاش ما بر این است که به صورت مستمر جلسات را ادامه دهیم و در جلسه قبل سه موضوع مصوب شد :
1. بحث بیمه زنجیره ارزش که الان در خدمت جناب آقای مشرقی هستیم و از ایشان تشکر می‌کنم بابت پیگیری‌هایی که انجام می‌دهند . 2. بحث تشکیل دو زنجیره قفس در شمال و جنوب که پیگیری‌های اولیه آن انجام شده و ان شاالله در جلسات بعدی معرفی خواهد شد. 3. درخواست‌ها و تقاضاهای کمیته از سازمان شیلات که جمع بندی‌ در حال انجام است و سعی بر آن بوده که موضوعات واقع بینانه و جهت‌دار مطرح شود که در جلسه بعدی ارائه می گردد. با توجه به ضیق وقت این جلسه اختصاصاً در رابطه با بیمه بحث خواهیم کرد و البته موارد حاشیه‌ای نیز وجود دارد که به آن موارد نیز خواهیم پرداخت.
آقای مهندس ایزدی به آمادگی چند شرکت سرمایه گذاری اشاره کردند که این شرکت‌ها درخواست نمودند که بتوانند در بخش‌های مختلف سرمایه‌گذاری کنند و کمیته می‌تواند اعلام کند که در چه بخش‌هایی نیاز به زیرساخت و سرمایه گذاری دارد تا این افراد به حضور در آن بخش‌ها تشویق شوند.
جناب آقای مشرقی از همه افرادی که برای بازنگری بیمه پروژه پرورش ماهیان در قفس پیگیری‌های لازم را انجام دادند تا به مرحله نهایی برسد تشکر نموده و فرمودند دو مورد مهم در طرح‌های بیمه‌ای صندوق مطرح می‌شود، (علاوه بر آن که تمام طرح‌های قفس باید دارای استانداردهای لازم باشند که ما این استانداردها را از سازمان شیلات دریافت نموده‌ایم و در تمام موارد قفس، این استانداردها رعایت می‌کنیم) :
1. قیمت تمام شده محصول، که ما از سازمان‌های متولی اخذ می‌کنیم و بر اساس آن قیمت تمام شده، بخشی از ارزش آن محصول را با توان مالی و که دولت در اختیار ما می‌گذارد مورد پوشش قرار می‌دهیم.
2. خطرات تحت پوشش مانند طوفان‌، زلزله‌های دریایی یا بسته‌های دیگر مثل بیماری‌ها.
در هر حال این دو موضوع قیمت تمام شده و خطرات بسیار مهم هستند. در عین حال این را هم بگویم که توان دولت از نظر مالی بسیار کم می‌باشد و ما پول‌ها را به سختی دریافت می‌کنیم و جهت اطلاع شما عرض می کنم تاکنون که پنج ماه از امسال می‌گذرد و طبق مصوبه دولت ۶ هزار میلیارد تومان به صندوق بیمه باید پرداخت کند ولی تا کنون یک ریال هم واریز نشده اما با حق بیمه‌هایی که از سایر بخش‌ها دریافت می‌کنیم امورات‌مان را می‌گذرانیم. برای اطلاع شما عرض می کنم یکی از مزارع در استان هرمزگان دچار خسارت شد همزمان این مزرعه تحت پوشش شرکت‌های بیمه‌ای دیگر نیز هستند ولی آن شرکت‌ها به سختی خسارت می‌دهند اما ما طبق برآورد‌هایی که انجام دادیم در حدود ۱۲ میلیارد تومان باید به ایشان خسارت پرداخت کنیم البته در مقابل خسارت اصلی که به ایشان وارد شده مقداری رقم پایین است اما با توجه به محدودیت‌های منابع دولت، در واقع ما موظف به رعایت این دستورالعمل ها هستیم.
آقای ایزدی به یکی از مشکلات پرورش دهنده اشاره کردند که صندوق بیمه می‌خواهد بچه ماهی که از مرکز نرسری خارج می‌شود حتماً دارای گواهی سلامت باشد یعنی (سرتیفیکیت از مبدأ داشته باشد) تاکنون دامپزشکی استان بوشهر همکاری‌های لازم را انجام داده است ولی استان هرمزگان همکاری نداشته است.
خانم یوسفی فرمودند که بخشی از نارضایتی پرورش‌دهندها این است که چرا بیمه تکمیلی در دست استان است، همانطور که اشاره شد استان بوشهر همکاری‌های لازم را به خوبی انجام می‌دهد ولی در استان هرمزگان پرورش دهندگان گله‌مند هستند. اصل بیمه پایه به نحوی است که مزرعه دار باید کاملاً زمین بخورد تا به او بیمه تعلق بگیرد و در صورت تلفات مقطعی قادر به پاسخ نیست در نتیجه همه درخواست بیمه تکمیلی دارند ولی بیمه تکمیلی به آن‌ها سخت می‌گیرد. همانطور که آقای ایزدی فرمودند چند پرورش دهنده ما گواهی سلامت مرکز راموز را دارند ولی استان هرمزگان از مزرعه دار‌ها خواسته که مجدد بروید و تمام آزمایش‌های لازم را انجام دهید تا خود استان گواهی سلامت جدا صادر کند و همین موضوع سبب بروز مشکلاتی برای پرورش دهنده‌ها شده است. پرورش دهندگان بوشهر نیز می گوید بیمه پایه اصلاً به چه درد ما می خورد بهتر است که ما از همان ابتدا بیمه تکمیلی انجام دهیم. موضوع دیگر این است که سال مالی صندوق شهریور ماه است و قیمت ماهی‌ها در این زمان مشخص می‌شود ولی الان استان هرمزگان می‌گوید که چرا بیمه پایه شما ۶۰ هزار تومان است و باید به ۹۰ هزار تومان برای امسال افزایش یابد و به همین دلیل بیمه تکمیلی نمی‌شوید و الان اکثر قفس‌های هرمزگان علیرغم اینکه گواهی سلامت هم دارند به خاطر نرخ پایه نمی‌توانند بیمه شوند. یک سری مشکلات این چنینی سبب شده که دید پرورش دهنده‌ها به بیمه بد شود. همانطور که شما مرکز راموز را مجاب نمودید که ماهی‌ها حتماً باید گواهی سلامت داشته باشند تا اجازه خروج بگیرند ولی بدون داشتن گواهی سلامت به ما گواهی حمل نمی‌دهند این اذیت‌ها باید کمتر شود تا مزرعه‌دار تمایل داشته باشد حق بیمه را پرداخت کند.
آقای مشرقی در جواب خانم یوسفی گفتند که یکسری از کار‌ها وظایف سازمان دامپزشکی است ولی چون این موضوع به صورت دقیق مشخص نیست بهتر است ما در مورد آن اظهار نظر نکنیم. به عنوان مثال زمانی که من ماهی از شما تهیه می‌کنم باید گواهی سلامت برای آن صادر شود و ما به این گواهی یک مهلت دو هفته الی یک ماه می‌دهیم ولی اگر این بازه زمانی بگذرد دیگر به سلامت ماهی‌ها اطمینان نیست و باید مجدد گواهی دریافت شود. سازمان دامپزشکی در حال حاظر اصلاً گواهی سلامت صادر نمی‌کند، آخرین ابلاغیه که به ما داده این است که همان گواهی قرنطینه و بهداشت را که صادر می‌کنم، همان گواهی سلامت می‌باشد ولی این کار اشتباه است و نشان نمی‌دهد که ماهی بیمار است یا سالم و فقط گواهی دهنده سلامت حمل و نقل است. ایشان در مورد بیمه تکمیلی فرمودند که این مشکل ۶۰ هزار تومان مربوط به مشکل سامانه‌ای است. زمانی که ما بیمه قفس‌ها را تدوین می‌کردیم خواستیم مثل بیمه‌های روز دنیا عمل کنیم (با یک حداکثر تعهد قرارداد برای قفس‌ها) و این مقدار را در سامانه باز گذاشتیم که خود این کار یک مزیت دارد و یک مشکل، مزیت این است که یک طرح جدید است و مشکل آن این است که گاهی اشتباه رخ می‌دهد اما امسال برای ماهی سی‌بس بر روی 90 هزار تومان قرار دادیم و شخص متقاضی بیمه 60 هزار تومانی قرار داده که این از نظر خود ما هم باطل می‌باشد و باید بیمه نامه جدید برای ایشان صادر کنیم. آقای ایزدی به عنوان پیشنهاد در رابطه با حل این مشکل فرمودند که خود اتحادیه از سازمان دامپزشکی بخواهد تا به ادارات استانی خود اعلام کند که ما این مشکل داریم و آن را حل کنید و اگر هم حل نشد خود سازمان شیلات ورود کند. ایشان فرمودند که ماهی باید در مبدأ یعنی نرسری دارای گواهی سلامت باشد و در تمام استان‌ها صادر شود و اگر کسی لارو وارد کرد و تمام تست‌های مورد نیاز را انجام داد گواهی سلامت صادر گردد، یکسری تمهیدات بیمه‌ای و مراقبت‌های مورد نیاز لازم است، تا سازمان دامپزشکی مسئولیت بپذیرد و ورود کند.
آقای مشرقی اشاره کردند که ظرفیت مالی بیمه محدود است و این مقدار پولی که داریم مربوط به خطرات عمده و اساسی است لطفاً خطراتی که مربوط به سوء مدیریت می شود را مطرح نکنید زیرا اگر ما این چنین خسارت‌هایی را پرداخت کنیم در سال بعد همین مقداری که شما می فرمایید گران است در سال بعدی مقداری نجومی خواهد شد مثال آن را در میگو داریم. در نهایت مقرر شد که آقای مشرقی بر اساس گواهی سلامتی که شرکت راموز در سامانه Gis صادر می‌کند خریدار تا یک ماه فرصت داشته باشد که از آن استفاده کند و معتبر باشد.
آقای گلپور به سایز بچه ماهی اشاره کرده و فرمودند در جنوب بحث نرسری و سایزهای پایین را داریم ولی در شمال مشکل سایز را نداریم بهتر است در دو طرح جدا مطرح شود.
آقای نیری به مطرح نمودن چند سوال در رابطه با پیش نویس بیمه قفس پرداختند که:
1. چند ایراد املایی در پیشنویس وجود دارد که به استخرهای گرمابی و سردابی اشاره شده و باید این نکات اصلاح شود.
2. در اینجا فقط به ماهی سی‌بس و سی‌بریم و قزل‌آلا اشاره شده ولی بعضی از دوستان می‌خواهند ماهی سرخو، صیبتی و… را پرورش دهند و این محدودیت‌ها را لطفاً بردارید که آیا این ماهیان نیز شامل بیمه می شوند یا خیر؟
3. در بخش مدارک مورد نیاز قید شده که گواهی ارسال محموله و گواهی حمل، آیا این دو مورد یکی نیستند؟
4. در مورد واکسیناسیون، ما طبیعتاً ماهی را بیمه می‌کنیم که واکسینه شده باشد ولی الان ما واحد‌هایی داریم که ماهی می‌دهند اما واکسیناسیون انجام نداده‌اند و تکلیف این مراکز چه می‌باشد و با این مشکل کمبود بچه ماهی ممکن است فردی از مرکزی ماهی تهیه کند که واکسیناسیون انجام نداده است.
5. مورد بعدی مربوط به شمارش‌گر است، در خیلی از اوقات که ماهی که وارد می‌شود به عنوان مثال زمانی که ۲۰۰ هزار قطعه وارد می شود آیا واقعا ۲۰۰ هزار قطعه است یا کمتر این مبحث شمارش از نظر شما چه مکانیسمی دارد و چگونه تشخیص می دهید؟
6. در رابطه با بیمه تکمیلی پایه و اجباری، بعضی از موارد بیمه‌ تکراری هستند و آن فرد باید دوبار برای آن موضوع به بیمه گذار پول بدهد برای مثال بیمه پایه شامل صاعقه، سیل، زلزله، طوفان و آتش‌سوزی است و بیمه تکمیلی شامل بیماری‌ها لکه نفتی، کاهش اکسیژن ناشی از بلوم جلبکی، کشند‌ها و مورد بیماری‌ها دوبار تکرار شده است.
7. شما از ما یک فرانشیز می‌گیرید و ما خودمان یک استاندارد تلفات در مزرعه داریم ولی گاهی اوقات این استاندارد محاسبه نمی‌شود این یکی از این گلایه ‌های دوستان است.
8. زمانی که ما یک بار خسارت می‌گیریم بیمه خاتمه یافته تلقی می‌شود و شما ۴۵ روز مهلت می‌دهید برای کنترل بیماری‌ها چرا این گونه می‌باشد گاهی اوقات بیش از ۴۵ روز برای کنترل یک بیماری زمان لازم دارد. و از طرفی ممکن است این مسئله مجددا در طی دوره بیمه تکرار شود.
آقای مشرقی اظهار داشتند در خصوص نام ماهیان آن مورد به آبزیان پرورشی دریایی تغییر می‌یابد. در رابطه با گواهی حمل نیز ما یک گواهی حمل قرنطینه و بهداشتی داریم و یک گواهی سلامت؛ اگر در قسمت پایینی همین گواهی حمل و بهداشتی گواهی سلامت نیز نوشته شود کفایت می کند. در رابطه با تکراری بودن برخی از بندهای بیمه این چنین نیست، مزرعه‌دار فقط می‌تواند یک نوع بیمه را تهیه نمایید در مبحث بیماری‌ها که دوبار عنوان شده منظور این است که چون سازمان دامپزشکی بندهای بیمه را تنظیم نموده و در در مجلس مصوب شده است ما با بیماری‌ها به دو نحو برخورد می‌کنیم، به عنوان مثال اگر یک بیماری در سایت شما رخ بدهد که شدت آن خیلی زیاد باشد و سازمان دامپزشکی دستور معدوم‌سازی بدهد یا بیماری‌هایی که در منطقه وجود دارد مانند استرپتوکوکوس و شدت آن زیاد باشد باعث معدوم سازی شود یا بیماری‌های نو پدید یا بازپدید، نوپدید یعنی بیماری که مثلاً در کشورمان نبوده و اتفاق افتاده محتمل نیز می‌باشد یا بازپدید که قبلا چند سال پیش بوده ریشه کن شده و مجدداً اتفاق افتاده اگر سازمان دامپزشکی دستور معدوم سازی این موارد را بدهد جزو بیمه‌های پایه محسوب می‌شوند. منظور از بیمه پایه این است که شما با پرداخت حق بیمه کمتر و سهم دولت بیشتر خطراتی را خریداری می‌کنید که احتمال وقوع آن‌ها کم ولی شدت آن‌ها زیاد است مثل معدوم‌ سازی در اثر استرس ولی ممکن است در یک مزرعه دامپزشکی بگوید ضرورتی به معدوم سازی نیست. در این مورد غرامت پرداخت می‌شود که جزء بیمه تکمیلی محسوب می شود که یک حق بیمه اضافی باید پرداخت کنید. سال قبل علاوه بر پایه اجباری بیمه ویژه نیز ایجاد شد، بیمه ویژه فقط شامل عوامل قهری است مثل سیل، زلزله، طوفان و صاعقه. دولت نظرش این است زمانی که من یک بیمه را به پرورش دهنده اجبار می کنم باید حق بیمه آن باید کم باشد که بعدا مشکلات آن نیز زیاد نباشد و نام این بیمه، ویژه می‌باشد. نوع دیگر بیمه پایه است که خود صندوق بر اساس تجارب این نوع بیمه را قرار داد شامل عوامل قهری به علاوه معدوم سازی بیماری‌ها می‌باشد و هر نوع معدوم سازی که سازمان دامپزشکی نظر دهد.
در پاسخ این سوال که اگر ما یک بار خسارت بگیریم بیمه تمام می‌شود و فرصت ۴۵ روز است آقای مشرقی فرمودند شرط ما این است که در این بازه ۴۵ روزه که به شما فرصت داده شده است شما باید درمان را کامل کنید و پرورش دهنده باید این دوره ۴۵ روزه را مدیریت کند. نمی‌شود که ما ۳۶۵ روز سال را خسارت تلفات بدهیم ابتدا شما بیمار را درمان می‌کنید مدت آن ۶۰ روز طول می‌کشد ولی ما طبق محدودیت‌های مالی که داریم هزینه ۴۵ روزه را پرداخت می‌کنیم اگر شما درمان کردید و مجدد دو ماه دیگر نیز این بیماری رخ داد مشکلی وجود ندارد و مجدد به شما خسارت می‌دهیم ولی به شرطی که مرحله قبل را درمان کرده باشید و مدیریت مزرعه خود را مسئول بداند.
آقای شهیدیان فرمودند اختلاف از آنجایی پیش می‌آید که بعضی مراکز به صورت پلکانی درگیر می‌شود روند این درگیری پلکانی توسط بیماری باعث می شود که نتواند بیمه را دریافت کند مثلاً قفس شماره ۱ درگیری دارد و درمان را برای تمامی قفس‌ها از طریق جیره اعمال می‌کند و پس از دوره کمون ۱۵ روزه مجدد رخ می‌دهد و در قفس شماره ۲ خود را نشان می دهد و این بیماری بازه ۴۵ روزه را رد می‌کند.
آقای گلپور به یک مشکل اساسی در روند شمارش تلفات اشاره کردند که در قفس پرورشی وزن ملاک است و پرورش در قفس با پرورش در خشکی متفاوت است و بیومس برای ما مهم است . مطابق قانون گزارش‌های هفتگی و ماهانه و نظارت ماهیانه کارشناس شیلات، نماینده بیمه و دامپزشکی از زمانی که موردی صحه گذاری کنند و هر چه دستورالعمل دارند باید به نماینده خودشان بگویند تا اجرا کند . تشکیلات نیز یک مسئول فنی دائمی قرار داده است ؛ پس با وجود هر یک از این کارشناسان اینان هم باید نقش خودشان را بر عهده بگیرند که در این موضوع بیمه هم اطمینان حاصل کند.گزارشات و جی پی اس و آمار شمارش قفس‌ها هر روز اعلام شود و تمام اطلاعات مستند شود و این مستندات باید قابل پذیرش باشد و هر موقع این اتفاقات رخ داد از بیومس قفس استفاده کنید و ورودی را کنترل کنید؛ چرا که وقتی ما ماهی پرواری ۷۰۰ گرمی وارد دریا می کنم امکان شمارش تلفات آن‌ها وجود ندارد. در تمام سیستم‌ها همیشه از معدل و متوسط گیری استفاده می‌شود یعنی یک بچ پنج کیلویی و ده کیلویی را شمارش می‌کنند و تعداد آن را می‌شمارند سپس وزن کل را می‌گیرند و تعداد را بدست می آورند. زمانی که وزن ماهی ما مشخص است مقدار خوراک روزمره را کنترل می‌کنیم و در دستورالعمل مستند است و در داخل دفتر رسمی ثبت می‌شود و به سازمان امور مالیاتی باید گزارش دهیم و زمانی که این سازمان‌ها می تواند بیومس را به صورت هفتگی کنترل کنند و تمام گزارش‌های هفتگی جمع شود و یک گزارش جمعی آخر ماه و نماینده های محترم تایید کنند تا بیمه نیز خیالش راحت شود خدای نکرده وسط دوره یا انتهای تولید خسارت رسید بتواند از بیومس استخر کمک بگیرد.
آقای نیری سوال دیگری در مورد جابجایی قفس‌ها و تغییر موقعیت قفس‌ها پرسیدند که معمولاً به خصوص در جنوب قفس‌ها به همراه لنگر ها تا ۱۰۰ متر جابجا می‌شوند و این یک اتفاق طبیعی است آیا اگر کسی قفس او۱۰۰ متر به طور مثال جابجا شده باشد آیا آن موقع بیمه دچار مشکل خواهد شد یا خیر؟ و زمانی که این بند اصلاح نشود و جزو قانون بیمه بیاید آن موقع مزرعه دار باید چه کاری انجام بدهد؟
در پاسخ آقای ایزدی فرمودند که منظور از بیمه برای این بند این است که مزرعه‌دار قفسش را به مکان دیگری منتقل کند ولی ۱۰۰ متر اجتناب ناپذیر است و به عنوان راهکار و مجوزی که سازمان نظام مهندسی می دهند چهار نقطه UTM تعیین می شود و قفس نباید از آن UTM مشخص شده خارج شود.
آقای نیری نکته بعدی را نیز در رابطه با سازه‌های قفس پرسیدند که طبق آماری که ما داریم تقریباً خسارتی که به مزارع وارد می شود ۶۰ درصد آن به سازنده‌ها مربوط می‌شود که این به خاطر ضعف در ساختار قفس و تور است حتی در انتخاب چشمه‌ ها اشتباه رخ می‌دهد. اگر در نظافت تورها سهل انگاری ‌شود خود آن موجب بروز بیماری خواهد شد .حدود ۳۶ الی ۳۷ درصد مشکلات مربوط به برخورد شناورها به قفس است ۷ الی ۸ درصد هم مربوط به خرابکاری‌ها می‌باشد که ممکن است به دلیل سهل انگاری کارگر رخ بدهد. استحکام سازه ها و استاندارد قفس باید با بحث خسارت گره بخورد بسیاری از این خسارت‌ها متأثر از سازنده‌های غیر مجاز است است که موارد بسیاری از این اشکالات رخ داده و سبب خسارت‌های بسیار زیادی به مزرعه دار شده است. تقاضای من این است که خود سازه‌ها را با خود خسارت به نحوی گره بزنیم، زیرا طبق تجربه بنده خود سازه‌ها درصد بسیار بالایی از خسارت را شامل می‌‍شوند و خسارت‌های وارده از سازه‌ها ناشی از شکستگی و پارگی تور بسیار بیشتر از بیماری‌ها می‌باشد.
آقای مشرقی در پاسخ جناب نیری در رابطه با سازه‌ها فرمودند که اگر ما یک گرید بندی برای سازه‌ها داشته باشیم می‌توانیم حق بیمه هر قفس را متفاوت قرار دهیم به عنوان مثال یک سازه گرید A باشد می‌توانیم حق بیمه ناچیزی برای آن قرار داده ولی قفس دیگر با گرید C یک حق بیمه سنگین تر برای آن بگذاریم تا زمانی که هم چنین اتفاقی رخ داد مشکلی برای پرداخت خسارت نداشته باشیم.
آقای ایزدی اضافه کردند که تعرفه بیمه بر اساس کیفیت و استاندارد بودن سازه متفاوت است و طبیعتاً می‌گویند که سازمان شیلات کدام یک از سازنده‌ها را تأیید می‌کند و ما به عنوان بخش تخصصی در حوزه تکثیر و پرورش آبزیان صلاحیت اظهار نظر داریم ولی طبیعتاً در بخش صنعت اجازه اظهار نظر نداریم. حال برای اینکه این مشکل حل شود دو شرکت رده بندی اعلام آمادگی کردند که ما حاضر هستیم رده بندی کنیم و حاضر هستیم کنترل کیفی انجام دهیم و خود تشکل یا همراه با سازمان شیلات این مشکل را می توان از این طریق سازماندهی کرد تا مشحص شود سیستمی که در دریا نصب می‌شود چقدر امکان خسارت و آسیب پذیر بودن را دارد و این طبیعی است هرجا استاندار نباشد به هزاران مشکل بر خواهیم خورد. لیست افرادی که اعلام آمادگی کردند را به کمیته قفس می‌دهیم و شما با سازمان بنادر هماهنگی‌های لازم را انجام دهید تا به سرعت این مشکل رفع گردد.
آقای نیری در مورد بیمه قفس‌ها مجددا سوال کردند که آیا اگر بنده یک وسیله نقلیه خودم بسازم آیا شما آن را بیمه می‌کنید یا خیر؟ ماشین باید از وزارت صمت، استاندارد و سازمان‌های دیگر مجوزهای لازم را بگیرد تا شما بتوانید آن را بیمه کنید. ما هم این مشکل را برای سازه‌های قفسی در دریا داریم و هنوز استانداردهای لازم برای آن‌ها وجود ندارد پس حتماً باید به عنوان یک بند در آیین نامه آورده شود. به عنوان مثال شخصی خودش برود و یک قفس بسازد با شخص دیگری که با یک شرکت سازنده قفس قرارداد بسته آیا شما هر دوی این‌ها را شما بیمه می‌کنید یا خیر متولی این موضوع که استاندارد قفس‌ها تایید شود چه کسی است؟ در پاسخ آقای مشرقی فرمودند که در حال حاضر اگر آن شخص دارای پروانه باشد بله بیمه می‌شود.
آقای ایزدی در پاسخ سوال آقای نیری در مورد متولی استاندارد قفس فرمودند که سازمان بنادر از شما یک ایمنی دریایی میخواهد تا مجوز صادر کند و مشحص شود که ایمنی پروژه شما چه می‌باشد؟ برای مثال باید بگویید من برای قفس‌ها این تمهیدات و پرسنل را قرار داده‌ام تا اگر خدای نکرده اتفاقی رخ داد بتوانند برای شما امداد و نجات بفرستد و بدانند که در امداد و نجات سیستم شما دارای چه وضعیتی است ولی متاسفانه تاکنون در رابطه با استاندارد‌های قفس ورود نکرده، ولی به طور کلی متولی اصلی سازمان بنادر است.
آقای نیری مجدد فرمودند که در حال حاضر حداقل ۹۰ درصد قفس‌هایی که طراحی و نصب شده به دست افراد غیر مجاز بوده است و آقای مشرقی در پاسخ گفتند که ما در سال ۹۵ یک جدول بسیار پیچیده طراحی کرده بودیم و اتفاقاً خیلی به ریز جزئیات توجه شده و ضریب خطر مشخص شد و حق بیمه این قفس ها با یکدیگر متفاوت بود ولی منتها بعضی پرورش دهنده اعتراض کردند که صندوق در حال سیاسی کاری است و این مسائل باعث شد که بیمه نتواند به خوبی کار خود را انجام دهد ولی اکنون با وجود زیرساخت‌های لازم و کمک اتحادیه و سازمان شیلات از شرکت‌های رده بندی استفاده خواهیم کرد و این مشکلات را برطرف می‌کنیم
آقای شهیدیان چند نکته را اشاره کردند که میزان آسیب‌هایی که قفس های غیر استاندارد به این صنعت وارد کرده‌اند خیلی زیاد است و صندوق بیمه چگونه قفس‌هایی که از چین و نروژ وارد می‌شد را با این مقدار ضریب خطر بیمه می‌کرد و چرا نتوانستیم چنین دستورالعمل را برای شرکت‌هایی که دستورالعمل ها را رعایت می‌کنند و شرکت هایی که رعایت نمی‌کنند بگذاریم؟ آقای ایزدی هم مجددا اشاره کردند که صندوق بیمه نیز می‌تواند زمانی که کیفیت سازه‌ها توسط موسسات رده بندی و سازمان بنادر تایید شد قفس را بیمه کند
آقای گلپور سوال فرمودند نحوه شمارش برای تعیین میزان خسارت چگونه است چون ما در قفس های دریایی نمی‌توانیم شمارش داشته باشیم و تلفات را نمی‌توانیم به صورت سالم جدا کنیم پس باید شمارش بر حسب بیومس باشد. آقای مشرقی هم در پاسخ گفتند ما برای هر بیمه نامه باید یک میزان حداکثر را قرار دهیم و با عنوان مثال بیمه نامه قفس شماره ۴ آقای گلپور حداکثر تعهد آن A ریال می‌باشد که اگر خدای ناکرده خسارت خورد به ازای آن خسارت پرداخت کند و شمارش آن بر اساس توزین می‌باشد به عنوان مثال شخصی که خسارت می خورد ، ما به او می گوییم که تلفات خود را در گروه‌های وزنی متفاوت دسته بندی کنید و کارشناس ما با بررسی تلفات با میانگین گرفتن تلفات و با مشخص شدن انحراف معیار مقدار خسارت تعیین می‌گردد. مزرعه‌دار با ارائه فاکتور نشان دهد که مقدار ورودی ماهی چه تعداد بوده و با استناد به فاکتور مزرعه دار محاسبه می‌شود. محاسبه بیومس ابتدایی و انتهای برداشت و با در نظر گرفتن تلفات میزان خسارت تعیین می شود.
آقای ایزدی راهکاری برای حل مشکل شمارش و پرداخت خسارت دادند و فرمودند به عنوان مثال شخصی در یک دوره پرورش دچار آسیب می شود ایشان میانگین وزنی را در این دوره ثبت شده دارد و نیاز نیست که کل بیومس را همان موقع تخلیه کند و در انتهای تولید و در زمان برداشت به تعداد زنده مانده می‌رسد و طبیعتاً از آن تعداد اولیه کسر می‌شود و فقط در آن زمان تلفات وزن میانگین چقدر بوده و ضربدر تعداد می‌شود و مقدار بیومس تلفات در آن بازه مشخص می‌شود.
آقای سمامی به نکته بسیار مهمی اشاره کردند که این صنعت نوپا و بسیار پیچیده است و ما نمی‌توانیم در مقابل صندوق بیمه کشاورزی قرار بگیریم بلکه باید در کنار یکدیگر باشیم و به عنوان پیشنهاد بنده همانطور که این صنعت را از بیرون و خارج کپی برداری کردیم و ما خودمان ابداع کننده آن نبودیم که بخواهیم الان بیمه آن را خودمان بنویسیم بهتر است همان نوع بیمه‌ای که در کشورهایی مثل نروژ استفاده می‌شود را ما در ایران برای قفس‌هایمان پیاده کنیم. چون بحث بسیار پیچیده‌ای است چون همانطور که آقای نیری اشاره کردند در نظام دامپزشکی ما باید تمدید مجوز داشته باشیم و شناور و قفس‌هایی که ما نصب کردیم همان ۹ هکتار مجوز دادند و فقط یک طناب ما ۱۵۰ متر است و طناب دیگر ۱۵۰ متر و مجموع ۳۰۰ متر خواهد شد خود قفس ها نیز ۵۰ متر با یکدیگر فاصله دارد یعنی ۹ هکتار یک مزرعه اسمی است یک مزرعه ۴۰۰ تنی برای آن کم است و باید بنویسیم که ۲۰۰ متر از نقطه‌ای که GPS آن تعیین شده است جابجایی قابل قبول باشد و ما باید از کشورهای پیشرو در این زمینه استفاده کنیم.
آقای نیری فرمودند یکی از بزرگترین ضعف‌های ما در گزارش نویسی است یک مزرعه طبق استانداردها باید حداقل در طول سال ۱۴۰۰ صفحه گزارش داشته باشد ولی زمانی که خسارت میخوریم ۳ الی ۴ صفحه گزارش بیشتر نداریم اگر شما مکانیسمی قرار دهید که متقاضی موظف باشد هر ماه یک گزارش مهر و امضا شده به شما بدهد در ماه‌های بعدی دیگر مشکلی برای شمارش تلفات نخواهیم داشت. گاهی هم باید کارشناسان سرکشی کند؛ چرا سرکشی انجام نمی‌دهید؟ شبیه اشتباهی که بانک انجام می‌دهد. این است که ۲۰ میلیارد وام می‌دهد ولی شخص متقاضی ۵ میلیارد آن را صرف هزینه های قفس می‌کند و مابقی آن را صرف هزینه‌های شخصی ولی شخصی که وام می‌دهد باید نظارت کند که شخص متقاضی پول را فقط در آن مسیر مصرف نماید و اگر بیمه می‌خواهد که واقعا این رابطه سالم باشد باید طبق استاندارد عمل نماید و هر یک الی دو ماه یکبار کارشناس بیمه به مزرعه سرکشی کند و شخص متقاضی باید هر ماه یک گزارش به بیمه بدهد. این باعث می شود که در آخر دوره دیگر مشکلی نداشته باشم. مدیر مزرعه به همراه ناظر کیفی، کارشناس بهداشتی، بیمه و بانک این‌ها هر ماه این گزارش‌ها را تأیید کنند.
آقای سمامی فرمودند اگر ما قوانین و مصوبات بیمه را به درستی تنظیم نکنیم و به درستی این مصوبات را اجرا نکنیم بسیار متضرر خواهیم شد بنده در هیچ جا نگفته ام که کپی برداری کنیم ولی در این قسمت ما حتماً از کشورهای پیشتاز باید کپی برداری کنیم.
آقای گلپور ادامه سوالات خود را مطرح کردند که عمدتاً مربوط به دریای خزر بود. ایشان فرمودند که به قفس های مورد تایید سازمان شیلات اشاره شد اما سازمان شیلات ایران به نظام مهندسی تفویض اختیار کرده که پروانه تأسیس و بهره برداری دریافت کنیم . در برخی از مناطق شمالی ما دچار مشکلات شدیم که واحد حتی دارای پروانه بهره برداری است ولی به خاطر یک مشکل جزئی مثل جابجایی لنگر پروانه بهره برداری او تایید نمی‌شود! در یک جا فقط پروانه بهره برداری و در جای دیگر به جواز تاسیس اشاره کردید. تکلیف این موضوع را روشن کنید که بعضی از واحدهای ما چون فقط جواز تأسیس دارند نمی‌توانند بیمه دریافت کنند در صورتی که حق آن‌ها است و در حال تولید می‌باشد بعضی از آن‌ها پروانه بهره برداری هم دارد ولی نمی‌توانند بیمه بگیرند چون تمدید ندارند و چون شما دستگاه سازمان شیلات ایران را به عنوان متولی قبول دارید واحد‌هایی که جواز تاسیس دارند با معرفی سازمان شیلات اجازه داشته باشد که بیمه نامه برای آن‌ها صادر شود .
آقای مهندس آیت الله خدایی کارشناس شیلات هم در پاسخ به ۲۵ مزرعه در دریای خزر اشاره کردند که به عنوان پروژه پایلوت قبل از اینکه دستورالعملی نوشته شود به عنوان پیش رو، شروع به کار کرده‌اند و زمانی که دستورالعمل‌های بعدی آمد مقداری منافات ایجاد شد. ایشان پیشنهاد کردند اسامی آن ۲۵ مزرعه اعلام شود تا مشکلات بیمه آن‌ها رفع گردد. آقای ایزدی هم تاکید کردند که این حکایت خوب است اما شرکت‌ها نیز در اسرع وقت پروانه‌های لازم را کسب کنند و مزارع جدید نیز طبق آیین نامه جدید باید عمل کنند.
آقای گلپور به ماده ۴ آیین نامه بیمه اشاره کردند که مدت برای دریای خزر یک سال اعلام شده اما در خوش‌بینانه‌ترین حالت ۸ ماه در خزر تولید داریم آیا حق بیمه به زمان بستگی دارد یا خیر؟ آقای مشرقی در پاسخ فرمودند زمان تغییری در حق بیمه ایجاد نمی‌کند و مشکلی ندارد.
در رابطه با شیوه نامه‌های حمل و نقل آقای گلپور پرسیدند که باید از نقطه ابتدا و محل نرسری واحد بیمه نامه داشته باشد و حمل و نقل مهم است که شامل حمل و نقل‌های ترکیبی درخشکی و دریا هم می شود. در بحث سردابی خزری سوال می پرسند ما زمانی که ماهی پرواری می خریم موضوع آن با جنوب متفاوت است و فروشنده وظیفه دارد لب ساحل به مزرعه دار تحویل دهند مسئولیت مزرعه دار از خط ساحلی شروع می شود و کارشناس بیمه باید از خط ساحلی ماهی‌ها را بیمه نماید و سلامت آن را تایید کند. آقای ایزدی اظهار کردند که ما باید روش مان را اصلاح کنیم. روش فعلی سبب بروز استرس و دستکاری می‌شود لذا ما به جای اینکه بیاییم برای این روش قوانینی را تعیین کنیم بهتر است بیاییم روش مان را اصلاح کنیم. ما می توانیم از کشورهای پیشرفته الگو برداری کنیم که ماشین‌های سنگین با مخزن پرتابل داشته باشند زمانی که ماشین حمل و نقل لب ساحل رسید توسط جرثقیل مخزن پرتابل به درون شناور منتقل شود و به عنوان یکی از مطالبه های تشکل میتواند سیستم حمل و نقل مکانیزه آبزیان را درخواست کند. آقای گلپور در رابطه با ارزش بیمه نامه فرمودند در شیوه نامه قید کردید که قیمت روز ذخیره سازی و قیمت روز صید ماهی را در نظر بگیرید تا ارزش بیمه نامه را ببندید. این ارزش گذاری را لطفاً شفاف کنید که چرا بیمه در حد پایین بسته می‌شود و در زمانی که خسارت اتفاق می‌افتد می‌آید کارشناسی خسارت انجام می‌دهید و غرامت پرداخت می‌کنید ارزش افزوده، نیرو و تجهیزاتی که داشته ام محاسبه نمی شود. این ارزش گذاری بیمه نامه را بر اساس ارزش ورود خروجی چگونه تعیین می‌کنید آیا غرامت دادن است یا خسارت دادن؟ آقای مشرقی فرمودند همان طور که قبل تر هم گفتم قیمت ماهی را ما هر سال از سازمان شیلات استعلام می‌گیریم، سازمان شیلات قیمت را می دهد و ما با توجه به آن بودجه هایی که داریم و با توجه به بودجه صندوق بخشی از هزینه تمام شده را پوشش می‌دهیم مثلاً ۷۰ درصد آن ولی اگر بودجه کافی را در اختیار داشته باشیم تا 90 درصد را نیز تحت پوشش قرار می‌دهیم. .
آقای دکتر خدایی ضمن تشکر از همه دوستان برای مشارکت جدی در این بحث و به عنوان جمع بندی نهایی فرمودند مابقی مشکلات را به صورت مکتوب به صندوق ارائه می‌دهیم و موارد زیر را باید دنبال کنیم:
باید با سازمان دامپزشکی جلساتی داشته باشیم تا هماهنگی‌های لازم انجام شود و مشکلات اجرایی کاهش یابد که در اولین جلسه پیش‌رو با دامپزشکی این موضوع را مطرح خواهیم کرد. بحث دیگر مربوط به واردات قفس می‌باشد که الان نیز در حال انجام است و ما به عنوان فعالان این بخش مخالفت داریم با این که دولت اجازه واردات قفس بدهد چون قفس در داخل کشور با کیفیت بالا در حال تولید است. در بحث گروه‌های سرمایه گذار همان گونه که آقای مهندس ایزدی فرمودند افرادی هستند که علاقه‌مندی دارند لذا در صورت معرفی با این افراد مذاکره خواهیم داشت. در بحث حمل و نقل تخصصی به عنوان یک مطالبه کمیته باید پیگیری کند.
آقای دکتر خدایی با معرفی آقای آرین فرمودند ایشان در بخش تولید و صادرات تن ماهیان ماهیان در کشور سابقه خوبی دارند و الان در استرالیا امکاناتی را ایجاد کردند و متقاضی خرید ماهی سی بس بودند که به عنوان نقطه امید برای صادرات تولیدات قفس بسیار مفید می‌باشد و از ایشان خواستند برنامه و تقاضای خود را مطرح نمایند.
آقای آرین ضمن تشکر از حاضرین فرمودند زیرساختی که ما در حال آماده سازی آن در استرالیا هستیم یک سری فواید دارد و یک سری معایب کشور استرالیا در سال ۲۰۱۶ مقدار ۱.۳ بیلیون دلار گردش مالی شیلاتی داشته و در بحث کویید و پاندمی یک افتی داشتند و بسیار علاقمند به انتقال فناوری‌ها و تجهیزاتی که دارند به ایران هستند ولی تحریم ها این اجازه را نمی‌دهند که به صورت مستقیم کار کنیم اما تلاش خود را انجام می دهیم. لطفا بفرمایید که چه چیزهایی نیاز دارید. صنعت پرورش ماهی در قفس در استرالیا نیوزیلند بسیار پیشرفته است و ما می توانیم انواع پرو‌بیوتیک ها و داروها و تجهیزات قفسی که احتیاج دارند را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهیم. به دلیل وجود و تحریم‌ها، تمام گردش‌های مالی ما بررسی می‌شود و تا نفر چهارم خریدار نیز که چه کسی است. ما می‌توانیم برای دور زدن این مشکل از کشور دبی واردات را انجام دهیم. استرالیا از ما درخواست ماهی سی‌بس نموده و می‌توانیم به صورت دو‌طرفه این فعالیت ها را انجام دهیم.
آقای ایزدی از پیشنهادات مهندس آرین بسیار تشکر استقبال کردند و گفتند باید لیستی از احتیاجات خود را به ما بدهید مشخصات ماهی سایز و کیفیت آن تعیین شده باشد که ما بتوانیم راحت تر با شما ارتباط برقرار کنیم سازمان شیلات افرادی را به شما معرفی می‌کند و شما می توانید با آن افراد قرارداد بسته و نیازهای خود را برطرف کنید ما در ایران به بچه ماهی نیاز بسیار زیادی داریم که در حال حاضر جناب آقای شاهرخی در حال واردات بچه ماهی هستند ولی شما می‌توانید با وارد کردن تجهیزات و ایجاد کارگاه‌های تولید بچه ماهی این مشکلات را با کمک سایر دوستان به خوبی مرتفع سازید.
در پایان موارد ذیل مورد تصویب واقع گردید:
1. مقرر شد که طبق هماهنگی با سازمان دامپزشکی ، بچه ماهیان قفس‌های جنوب کشور از اول مسیر انتقال به قفس، یعنی نرسری علاوه بر گواهی قرنطینه و بهداشت حمل و نقل، دارای گواهی سلامت یک ماهه باشند تا برای صندوق بیمه سلامت ماهیان اطمینان حاصل گردد.
2. به جهت رفع مشکلات بیمه بر سر مکان یابی قفس‌ها و جابجایی اندک لنگر‌ها توسط امواج، جابجایی قفس‌ها در بازه‌های 200 الی 300 متری مورد تایید باشند.
3. از چند شرکت رده ‌بندی دعوت گردد تا به همراهی سازمان بنادر کیفیت و استحکام قفس‌ها را مورد سنجش قرار دهند تا صندوق بیمه بتواند با دسته بندی کیفیت سازه‌ها در زمان خسارت مبلغ را مشخص نماید.
4. حمل و نقل بچه ماهی در شمال کشور از منطقه خط ساحلی تا سایت پرورشی بر عهده مزرعه‌دار بوده و در سال 1401 صندوق بیمه ماهیان را تا محل تخلیه بیمه نماید. در سال آتی با مکانیزه نمودن حمل و نقل ماهیان و کمترین دست‌کاری و استرس وارده به ماهیان نقل و انتقال صورت گیرد.
5. با توجه به تولید تجهیزات و قفس‌های‌ بسیار با کیفیت در ایران کمیته پرورش ماهی در قفس اتحادیه تولید تجارت آّبزیان با انجام پیگیری‌های لازم از واردات تجهیزات و قفس دریایی به ایران جلوگیری نماید.
6. 25 سایت پرورش ماهی در قفس شمال کشور که بدون مجوز (اعم از پروانه بهره‌برداری، پروانه بهداشت و …) و با اجازه سازمان شیلات شروع به فعالیت نموده بودند تحت پوشش بیمه قرار گیرند.
7. دیگر اصلاحات و نظرات اعضا با توجه به کوتاهی زمان به صورت مکتوب، به صندوق بیمه ارسال گردد.
جلسه با ذکر صلوات در ساعت 12:30 خاتمه یافت.