محققان به تولید مثل مصنوعی شاه گیش بزرگ در اسارت دست یافتند
محققان موسسه مرکزی تحقیقات دریایی شیلاتی هند (CMFRI) با موفقیت به پرورش و تولید مثل شاه گیش بزرگ (مقوا) دست یافتند، که نقطه عطف مهمی برای آبزیپروری این گونه است.
در یک دستاورد مهم تحقیقات دریایی، محققان موسسه مرکزی تحقیقات دریایی شیلاتی هند (CMFRI) بر مبنای یک تحقیقات مبتنی بر دانش بومی موفق به پرورش و تولید مثل شاه گیش بزرگ (Caranx ignobilis) در اسارت شدند.
شاه گیش بزرگ یکی از گونههای مهم آبزی پروری است که برای پرورش در قفسهای دریایی، مصب رودخانه، پن و برکههای ساحلی مناسب است. این گونه دارای نرخ رشد بالاتری نسبت به سایر گونههای پرورشی محبوب مانند pompanos (نوعی گیش) بوده و تحمل طیف وسیعتری از شرایط شوری و کیفیت آب را دارد.
دکتر A Gopalakrishnan، مدیرCMFRI، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «این دستاورد یک پیشرفت در آبزیپروری دریایی بوده و یک موفقیت قابل توجه در تلاشها برای مدیریت پایدار و حفاظت از شاه گیش بزرگ به عنوان یک گونه جدید کاندید در بخش آبزیپروری است».
فناوری که امکان تکثیر مصنوعی این گونه را مهیا کرد، توسط دانشمندان مرکز منطقهای Vizhinjam ICAR-CMFRI در Vizhinjam، Thiruvananthapuram با حمایت مالی دولت هند مدیریت شد. این پیشرفت به دلیل نیازهای خاص پرورشی و زیست شناسی تولید مثلی پیچیده شاه گیش بزرگ، به تحقیقات گستردهای نیاز داشت. این شامل نظارت دقیق بر رفتار گونه، تجویز هورمون و کنترل دقیق محیطی بود. تحقیقات، تحت نظارت دانشمندان Ambarish P Gop، دکتر M Sakthivel و دکتر B Santhosh انجام شد.
انتظار می رود موفقیت اولیه تولید و تکثیر در اسارت شاه گیش بزرگ، راه را برای تولید مثل و پرورش این ماهی دریایی در مقیاس بزرگ را هموار کند. دکتر Gopalakrishnan گفت: شاه گیش بزرگ گونهای با رشد سریع و مقاوم است که میتوان آن را به راحتی با استفاده از جیرههای خوراک پلت در طول دوره، پرورش داد.
پس از موفقیت آزمایشهای اصلاحی اولیه، محققان در CMFRI اکنون بر روی بهینهسازی پروتکلهای اصلاح نژاد، افزایش همآوری تولید و پرورش لارو سایر گونهها تمرکز خواهند کرد.